Om de drie jaar een uitstrijkje voor baarmoederhalskanker

Laatst bijgewerkt: August 2010 | 1 reacties

tips Ondanks het recent beschikbaar worden van een vaccin tegen het Humaan Papillomavirus (HPV), is de screening op baarmoederhalskanker met een uitstrijkje (of PAP-test) nog altijd nodig, ook bij vrouwen die gevaccineerd zijn. De doelgroep zijn vrouwen tussen 25 en 64 jaar.

De huidige HPV-vaccins beschermen tegen 2 types van het virus die verantwoordelijk zijn voor 70% van alle baarmoederhalskankers. De huidige HPV-vaccinatie beschermt dus tegen veel baarmoederhalskankers, maar niet tegen alle.
Het tijdig opsporen van baarmoederhalskanker blijft daarom belangrijk. Conform de Europese aanbeveling adviseren experten (o.a. het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid) dat vrouwen van 25 tot en met 64 jaar zich om de drie jaar laten screenen.
Baarmoederhalskanker groeit zeer traag en wordt voorafgegaan door typische niet-kwaadaardige celafwijkingen. Deze celafwijkingen kunnen opgespoord worden door een eenvoudig onderzoek, het ‘uitstrijkje’.

Een uitstrijkje wordt aanbevolen om de 3 jaar. Experten schatten dat door een goed georganiseerde opsporing en behandeling van voorloperstadium van kanker, ongeveer 80% van alle gevallen van baarmoederhalskanker kunnen voorkomen worden.
In België heeft slechts 60% van de doelbevolking één of meer uitstrijkjes gehad over de laatste 3 jaar. Deze groep wordt te dikwijls onderzocht (doorgaans jaarlijks) en de kwaliteit van de screening is onbekend. De doelstelling is een participatie van 80 % te halen.
In Vlaanderen wordt aanbevolen dat alle vrouwen van 25 tot 64 jaar zich om de drie jaar laten screenen met een uitstrijkje. Zij kunnen hiervoor terecht bij de huisarts of de gynaecoloog.
- De eerste keer wordt het uitstrijkje herhaald na één jaar.
- na 65 jaar mag worden gestopt met screenen wanneer men over twee opeenvolgende negatieve uitstrijkjes beschikt.
Klachten van tussentijds bloedverlies, bloederige afscheiding of bloedverlies na gemeenschap (samenleving) kunnen een reden zijn om een extra uitstrijkje te maken, ook op jongere of oudere leeftijd.
Het uitstrijkje (of PAP-test) is een eenvoudig onderzoek waarbij met een houten spatel en/of een speciaal borsteltje cellen worden afgenomen van het slijmvlies op de grens van baarmoederhals en baarmoedermond. Over het algemeen is het maken van een uitstrijkje niet pijnlijk, maar het inbrengen van het speculum en het afnemen van de cellen kan wel kortdurend een onaangenaam gevoel geven. Soms bloedt de baarmoederhals na het maken van het uitstrijkje. Dit kan geen kwaad. Het bloedverlies stopt meestal binnen een dag.
Een afwijkend resultaat betekent dat in uw uitstrijkje enkele afwijkende baarmoederhalscellen zijn aangetroffen. Meestal zijn dit milde veranderingen en wil dit niet zeggen dat u kanker heeft. Het is echter wel een waarschuwingsteken dat zorgvuldige vervolgcontroles nodig zijn. Vervolgcontrole van een afwijkend uitstrijkje kan inhouden dat een herhalingsuitstrijkje of een nauwkeuriger onderzoek van de baarmoederhals nodig is.
Afwijkende baarmoederhalscellen die niet vanzelf verdwijnen of ernstig afwijkend zijn, moeten worden verwijderd om de kans dat zich baarmoederhalskanker ontwikkelt, te verlagen.

zie ook artikel : Uitstrijkje van de baarmoederhals (of PAP-test) in 11 vragen


verschenen op : 30/11/2010

1 reacties

3 jaar is té lang

door anoniem, 3 September 2010 om 19:24

Om de 3 jaar maar een uitstrijkje mogen laten doen is té lang!! Ik heb dit altijd jaarlijks laten doen en toch had ik een 9-tal jaren geleden plots een slecht PAP-resultaat en moest er een ingreep gebeuren!! Sindsdien ben ik nog banger maar het wordt niet meer terugbetaald wanneer je dit vroeger dan 3 jaar laat doen en indien je 2x een negatief resultaat hebt. Toch blijft de angst!! Ik zou liever hebben dat ik het toch jaarlijks kan laten controleren mét terugbetaling van mutualiteit!

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub