Hyperventilatie - wat kan je doen?

Laatst bijgewerkt: april 2019
In dit artikel
Hyperventilatie - wat kan je doen?

dossier

Hyperventilatie is meestal een reactie op emotioneel geladen situaties. Het slachtoffer ademt te snel en te diep. Op die manier blijft er in het bloed te weinig koolstofdioxide aanwezig. Deze veranderingen in het bloed lokken allerlei symptomen uit, die echter voorbijgaan als de ademhaling terug normaal wordt.

Hyperventilatie is niet gemakkelijk te herkennen en kan worden verward met andere aandoeningen zoals hartinfarct, hartritmestoornissen en longoedeem. Deze aandoeningen behandelen als hyperventilatie kan ernstige verwikkelingen veroorzaken. Daarom gebruik je onderstaande behandeling enkel als het slachtoffer zelf zegt dat hij hyperventileert.

zie ook artikel : Hyperventilatie

Wat stel je vast ?

• Vaak angst of onrust
• Benauwd of draaierig gevoel en hartkloppingen
• Soms tintelingen in de vingers en om de mond
• Als de aanval langer duurt, kunnen de vingers en tenen verkrampen

Wat doe je ?

• Breng het slachtoffer naar een rustige plek als dat mogelijk is. Vraag omstanders om wat afstand te houden.
• Blijf zelf rustig. Kalmeer het slachtoffer en vraag om langzaam en rustig in en uit te ademen (doe dit eventueel voor).
• Stel aan het slachtoffer voor om in een zak te blazen als het zijn ademhaling niet onder controle krijgt. Is er geen zak voorhanden, laat het slachtoffer dan in de gesloten handen ademen. Pas deze technieken enkel toe als het slachtoffer dit toelaat en als je zeker bent dat het gaat over hyperventilatie.
• Blijf bij het slachtoffer tot het terug normaal ademt.
• Alarmeer de hulpdiensten of een arts als de hyperventilatie aanhoudt

123-man-hypervent-psyche-angst-stress-04-19.png
Door in een zak te ademen, wordt de hoeveelheid koolstofdioxide en zuurstof in het bloed terug normaal. Het slachtoffer ademt zijn uitgeademde koolstofdioxide terug in. De zak bevat ook minder zuurstof dan in de omgevingslucht. Laat het slachtoffer omgevingslucht inademen zodra hij rustiger wordt.

LET OP: Laat een slachtoffer niet in een zak ademen als je vermoedt dat het slachtoffer hyperventileert als gevolg van het gebruik van cocaïne of speed. Snelle ademhaling kan in dit geval ook optreden als gevolg van een hartinfarct. Zo’n slachtoffer in een zak laten ademen is gevaarlijk.

zie ook artikel : Video: Hyperventilatie


bron: Nubel.be


verschenen op : 02/09/2010 , bijgewerkt op 10/04/2019
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt