Vaker depressie na problematische zwangerschap

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Hoe meer problemen een vrouw tijdens haar zwangerschap of de bevalling tegenkomt, hoe groter het risico dat zij in de eerste twee maanden na de geboorte van haar kind depressief wordt.
Dat blijkt uit onderzoek aan het Erasmusziekenhuis in Rotterdam gepubliceerd in het British Journal of Obstetrics and Gynaecology.
Problemen die een postnatale depressie kunnen veroorzaken, zijn bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging, een ongeplande keizersnede, een ziekenhuisopname tijdens de zwangerschap, het vermoeden dat het nog ongeboren kind in nood is of opname van de baby in het ziekenhuis in de eerste week na de geboorte. Van de vrouwen die meededen aan dit onderzoek, kreeg 8% een postnatale depressie. Vrouwen die met één probleem werden geconfronteerd, hebben een risico van een op de zeven om in de eerste twee maanden na de bevalling depressief te worden. Dit risico loopt op naarmate de vrouwen meer complicaties doormaken.
Het is van belang dat zorgverleners zich hiervan bewust zijn, zodat de depressie tijdig ontdekt en behandeld kan worden en gevolgen voor moeder en kind beperkt blijven, aldus de onderzoekers.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram