Tips voor allergiepatiënten op restaurant

Laatst bijgewerkt: november 2018

nieuws Informeer bij het bestellen altijd of de voedingsproducten waarvoor u allergisch bent (bv. pinda's, soja, schaal- en schelpdieren, eieren...) in het gerecht verwerkt zijn, en of er bij de bereiding geen gebruik is gemaakt van mogelijke ingrediënten waarvoor u allergisch bent (bv. arachideolie). Als kant- en klare (industrieel bereide) gerechten, zoals sauzen worden gebruikt, is het goed te vragen naar de exacte samenstelling van het product.
• In geval van twijfel is het beter om het gerecht niet te bestellen.
• Maak eventueel vooraf afspraken met de kok over te vermijden voedingswaren, bereidingswijze, het te gebruiken keukenmateriaal, enz.
• Wees bij een buffet extra voorzichtig met lepels, messen of serveergereedschap die voor meer dan één schotel worden gebruikt.
• Neem bij kans op een ernstige reactie altijd medicatie mee. Vertel uw disgenoten waar u uw adrenaline auto-injector bewaart en laat hen zien hoe ze het moet gebruiken. Wees alert op alle symptomen - Negeer deze niet.
• Maak een lijstje van restaurants waarmee u goede ervaringen hebt. Vermijd hoog risico locaties. In oosterse of Indiase gerechten worden bv. vaak noten, pinda’s en vis gebruikt.
• Op onderstaande website vindt u een woordenboek met alle allergische bestanddelen in alle europese talen:
www.ecc-kiel.de/EVZkiel/food-infos/allergy-lexicon.html






pub