ad

Wat kan je doen tegen aften?

Laatst bijgewerkt: september 2019
aften-mond-170_400_01.jpg

nieuws Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mond met een doorsnede van drie tot vier millimeter. De plekjes zijn grijswit of geel met een rode ontstoken rand. Meestal heb je in de dagen voor de aften opduiken een pijnlijk, brandend gevoel.
Aften verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. De zweertjes kunnen in grote of kleine hoeveelheden voorkomen. Ze verdwijnen meestal vanzelf na één tot twee weken. Soms zijn ze heel hardnekkig en komen steeds terug.
Zowat 20% van de bevolking heeft af en toe last van aften. Ze treden meestal reeds op in de kinderjaren. Vanaf de leeftijd van 50 jaar komen ze minder voor. Rokers zouden meer last hebben van aften.

Over de oorzaken van aften is weinig bekend.
Een besmetting met een virus of bacterie kan de oorzaak zijn. Vaak krijgt zo'n ontsteking pas een kans bij verminderde lichamelijke weerstand. Ook stress of bepaalde hormonale veranderingen (bv. menstruatie) zou het ontsaan van aften in de hand kunnen werken. Verder kunnen gebitsproblemen en een slechte mondhygiëne (zeker bij rokers) aften veroorzaken. Een klein wondje in de mond kan eveneens aanleiding geven tot aften. Beschadiging kan ontstaan door te krachtig poetsen, een slecht passend kunstgebit, per ongeluk bijten op de binnenkant van de wang of het eten van te heet voedsel. Ook bepaalde bestanddelen van tandpasta (met name natriumlaurylsulfaat) zou het ontstaan van aften in de hand kunnen werken. Dat het een allergische reactie op dierlijke eiwitten zou zijn, is niet aangetoond. Evenmin is aangetoond dat het te maken heeft met een tekort aan vitamine C, aan ijzer, vitamine B of foliumzuur, en er is evenmins bewijs dat vitamine- of ijzersupplementen de genezing versnellen.

Bij ernstige, plots optredende vormen is het wel nuttig de rol van systemische aandoeningen (bv. inflammatoir darmlijden, coeliakie, virale infecties zoals HIV of herpes), en van geneesmiddelen (zoals ontstekingsremmers) uit te sluiten. Bij sommige mensen is er ook sprake van een tekort aan ijzer, vitamine B of foliumzuur, maar er is geen bewijs dat vitamine- of ijzersupplementen de genezing versnellen.

Wat kan u doen?
Aften verdwijnen spontaan na enkele weken, een behandeling is dus niet per se noodzakelijk. Behandeling wordt vooral toegepast bij frequente en hinderlijke aften.

• Gebruik tandpasta’s zonder natriumlaurylsulfaat (bv.. zendium, parogencyl, elmex, meridol, parodontax).
• Lokale preparaten op basis van anesthetica (bv. lidocaïne) waarmee u de aften aanstipt, kunnen de pijn verlichten.
• Lokale preparaten om d mond te spoelen op basis van chloorhexidine (Baxil ® (spray), Eludril® (oplossing), Corsodyl® (gel, oplossing, spray) gaan secundaire besmetting van de wondjes tegen. Chloorhexidine kan de tanden bruin kleuren.
• Lokale preparaten op basis van een corticosteroïd (bv. triamcinolonacetonide 0,1%, Kenacort A, onder vorm van pasta) zouden de pijn verlichten en de genezing versnellen.

Bij patiënten met ernstige recidiverende aften is systemisch gebruik van corticosteroïden een mogelijke behandeling, maar er is geen bewijs dat dit doeltreffender is dan lokale toepassing van corticosteroïden, en het risico van ongewenste effecten is groter.

zie ook artikel : Behandeling van aften
ad


pub