ad

Beschermen probiotica kinderen tegen infecties?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Volgens een onderzoek van het Amerikaanse Georgetown University Medical Center in Washington en Pennsylvania State University, hebben jonge kinderen die dagelijks een probiotica-drankje krijgen, 20% minder kans op infecties (vooral luchtweg- en maag-darminfecties) dan hun klasgenootjes die geen probiotica krijgen.
De studie, gesponsord door Danone en gepubliceerd in de European Journal of Clinical Nutrition, volgde 638 gezonde kinderen tussen 3 en 6 jaar die dagelijks gedurende 3 maanden Actimel of een vergelijkbaar drankje zonder probiotica kregen.
De verschillen waren evenwel klein, en bovendien werden de ziekten niet vastgesteld door de onderzoekers zelf, maar aren ze gebaseerd op verklaringen van de ouders. Het is dus voorbarig om daaruit te besluiten dat uw peuter dagelijks een flesje actimel moet drinken.

In Nederland heeft de voedingswaakhond Foodwatch het Gouden Windei dit jaar toegekend aan Actimel van Danone. Dat is de prijs voor het product met de meest misleidende reclame. "Als we Danone moeten geloven, kun je je weerstand aanzienlijk verbeteren door dagelijks Actimel met probiotica te drinken, maar dat is wetenschappelijk niet bewezen. Je kan dus net zo goed yoghurt eten. Dat is nog stukken goedkoper ook en bevat geen suiker', motiveert Foodwatch. In Engeland heeft Danone die claim al moeten intrekken. In Frankrijk werd hij aangepast. De Franse voedingsmiddelenreus zegt in een reactie dat er met de reclame voor Actimel niets mis is.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub