Geen honing voor baby’s onder 1 jaar

Laatst bijgewerkt: oktober 2020

nieuws

Het Agence Française de Securité Sanitaire des Aliments (AFSSA) waarschuwt ouders om baby’s jonger dan 1 jaar geen honing te geven. Honing kan met name minieme sporen van Clostridium botulinum bevatten, de bacterie die verantwoordelijk is voor botulisme. Normaal levert dit geen problemen op, maar bij jonge kinderen waarvan de darmflora nog niet volledig ontwikkeld is, kan zich infantiel botulisme ontwikkelen. Die ziekte kan leiden tot verlamming en zelfs tot de dood.

Tot op heden is honing het enige voedingsproduct waarbij vaststaat dat baby's risico op botulisme lopen. De verontreiniging van honing is niet te voorkomen. De sporen van de bacterie komen in honing terecht doordat bijen ze oppikken van de grond en aan hun pootjes meevoeren. Het is onmogelijk dat te voorkomen. Verhitten op hoge temperaturen is geen oplossing omdat de kwaliteit van de honing dan sterk achteruit gaat.

Ook in ons land raadt Kind en Gezin het gebruik van honing (bv. om de fopspeen in te smeren) af bij kinderen onder 1 jaar. 

Lees ook: Voedselintoxicaties
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram