Allergisch voor bloemen?

nieuws Sommige mensen zijn allergisch voor sesquiterpeenlactonen. Deze stoffen komen van nature voor in bepaalde soorten bloemen, planten en groentes: de zogenaamde Composieten. Wanneer u met deze Composieten in contact komt, kan dat eczeem veroorzaken.
Composieten of samengesteldbloemigen vormen een grote plantenfamilie die als kenmerk hebben dat hun afzonderlijke bloemen zijn opgebouwd uit vele kleine bloemetjes. Tot de composieten behoren vele populaire bloemen: chrysant, matricaria, margriet, kamille, aster, dahlia, guldenroede (solidago), duizendblad (achillea), boerenwormkruid en zonnebloem. Ook heel wat groenten behoren tot de composieten: andijvie, witlof, sla (alle soorten), schorseneren en artisjokken. Vooral bij het snijden van deze groentes ontstaat intensief contact met de sesquiterpeenlactonen daarin, zodat hierbij de grootste kans bestaat op het ontstaan of verergeren van (hand)eczeem.

Composietenallergie is een ernstig beroepsprobleem bij bloemisten bij wie hardnekkig eczeem aan de handen en het gezicht kan optreden. Aangezien ongeveer de helft van alle snijbloemen tot de composieten behoort en ze dus nauwelijks te vermijden zijn, zal de allergische bloemist of winkelbediende dikwijls een ander beroep moeten kiezen. Ook kwekers van snijbloemen zoals chrysanten of groentes zoals witlof komen door een composieten allergie ernstig in de problemen.

Klachten
Allergisch contacteczeem bestaat uit rode, soms schilferende, jeukende huiduitslag en verdikking van de huid op plaatsen waar de huid in contact komt met de composieten. Soms zijn er ook blaasjes en pijnlijke kloofjes. Meestal gaat het om de handen (vooral de bovenkant en de vingertoppen) en de onderarmen, soms ook om het gezicht. Eczeem kan ontstaan door direct aanraken van planten. De allergieveroorzakende stoffen kunnen ook door de lucht zweven (net zoals graspollen) en dan op deze wijze eczeem veroorzaken op aan de lucht blootgestelde delen van de huid, met name het gelaat (vooral de oogleden), de handen en de onderarmen.

Hoe kunnen allergische reacties worden voorkomen?
Het belangrijkste is het contact met composieten zoveel mogelijk te vermijden. Daarom kunt u beter de volgende planten weglaten uit uw tuin: chrysanten, margrieten, kamille, asters, korenbloemen, afrikaantjes, solidago, achillea, ageratum, zonnebloemen en zinnia's. Ook kunt u beter geen boeketten van composieten in huis hebben. Aan de bloemist kan gevraagd worden een boeket samen te stellen van bijvoorbeeld rozen, anjers, fresia, narcissen, alstroemeria, leliën, tulpen, violieren, hertshooi, irissen, orchideeën, ridderspoor, gladiolen … , die niet tot de composieten behoren.
Ofschoon de laurier (Laurus nobilis) niet tot de composieten behoort, bevat deze plant en ook de gedroogde blaadjes ervan wel sesquiterpeenlactonen. Het contact hiermee kunt u dus beter vermijden. Het is ook beter de al dan niet fijngemalen blaadjes niet in de voeding te gebruiken. Wanneer u composietgroentes (witlof, sla en andijvie) in rauwe vorm (salades) eet, kan dat eczeem rondom de mond veroorzaken of eczeem aan de handen en gelaat verergeren. Als gekookte groentes zijn ze wel veilig.
Sommige crèmes en zalven op plantaardige basis bevatten extracten van composieten. Met uitzondering van die
welke kamille bevatten, zijn deze producten veilig voor u.

bron: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie

Laatst bijgewerkt: mei 2010

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram