Zit anorexia in de genen?

Laatst bijgewerkt: oktober 2001

nieuws Anorexia (magerzucht) is misschien geen puur psychologische kwaal maar zou een genetische basis kunnen hebben, zo zeggen Nederlandse onderzoekers van de Universiteit van Utrecht.
Anorexia komt vooral voor bij jonge meisjes. Ongeveer 2 op 10 anorexia-patiënten bekopen hun weigering om te eten met de dood, ongeveer 3 op 10 blijven de rest van hun leven kampen met de ziekte.
Meestal wordt de ziekte in verband gebracht met mode-idealen, maar ook met prestatiedruk en stress bij jonge meisjes.
Nederlandse onderzoekers vonden echter bij 11% van de anorexiepatiënten eenzelfde genetische mutatie waardoor minder van een bepaald eiwit dat de eetlust stimuleert wordt aangemaakt.
Eerdere studies hadden al uitgewezen dat anorexia in bepaalde families meer voorkomt (normaal bedraagt het risico1 op 200, bij meisjes uit een familie waar anorexia voorkomt bedraagt het risico 1 op 30). Ook tweelingenonderzoek wijst op een erfelijke factor: wanneer een van beide anorexia heeft, dan loopt de andere helft van de tweeling 50% kans om het ook te krijgen.
De onderzoekers denken dat het defecte gen wordt geactiveerd zodra iemand gewicht verliest, waardoor men in een soort vicieuse cirkel terecht komt.
Indien een dergelijk genetisch defect inderdaad een rol speelt bij bepaalde anorexia-patiënten, dan zou dit op termijn perspectief kunnen bieden op behandeling.

Bron: Molecular Psychiatry, oktober 2001

zie ook artikel : Magerzucht (ondergewicht)


pub