ad

Nieuwe laserbehandeling voor psoriasis

Laatst bijgewerkt: oktober 2001

nieuws De nieuwe excimer X-trac laser biedt voor de behandeling van psoriasis een veelbelovende nieuwe ambulante toepassing van lasertechnologie in de lichttherapie aan. Het woord ‘excimer’ is het akronime van exited dimer. Het laserlicht wordt in een zeer hoge dosis op enkele actieve plaques van enkele cm groot geconcentreerd. Door die hoge dosis worden enkel deze plaatsen op de huid tot genezing gebracht en wordt het risico om de huid te beschadigen, verminderd. De nieuwe therapie zou vooral interessant zijn voor gelokaliseerde, hardnekkige psoriasis van het plaque type.
Mensen met een middelmatige aandoening van psoriasis vulgaris stellen meestal een wezenlijke verbetering van de toestand van de huid na slechts 4 à 10 behandelingen met de Xtrac laser vast. In enkele gevallen zag men reeds een duidelijke verbetering na slechts 1 behandeling. Het bereikte resultaat na behandeling kan meer dan 6 maanden behouden blijven .
Een multi-centrum studie met 124 patiënten met psoriasis gaf het volgende resultaat :
84 % van de patiënten behaalden een genezing van meer dan 85 % van de behandelde zones na slechts 6 bestralingen en 50 % van de patiënten behaalden een genezing van meer dan 90 % na maximaal 10 behandelingen.
De resultaten zijn zo te zien beter dan bij de conventionele fototherapie. Het aangename is echter dat de patiënten minder behandelingen per jaar nodig hebben, om van de symptomen bevrijd te worden. De therapie heeft geen extra medische geld, crèmes, noch enige andere medicatie nodig.
Sinds kort bestaat deze laserbehandeling ook in België. Ze wordt door de ziekteverzekering niet terugbetaald.

Info: www.psoriasis-vl.be
ad


pub