Looptherapie werkt tegen etalagebenen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Wie last heeft van etalagebenen, moet wegens de pijn in de benen steeds even stil blijven staan. Daar komt ook de naam van de aandoening vandaan: zogenaamd even in een etalage kijken, dus stilstaan. Etalagebenen zijn een ernstige aandoening, die aanzienlijk kan verbeteren door looptherapie, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.

In Nederland lijden ruim 800.000 mensen aan etalagebenen ofwel claudicatio intermittens. De aandoening ontstaat door artherosclerose in de vaten van de benen, wat weer vaak het gevolg is van roken, overgewicht, suikerziekte of hoge bloeddruk. De ziekte leidt regelmatig tot een hartinfarct of een beroerte, zodat zo vroeg mogelijk behandelen noodzakelijk is. Etalagebenen worden meestal behandeld door aanpassing van de leefstijl en de beenaderen te dotteren. In ernstige gevallen is een bypass-operatie van de beenvaten nodig. Looptherapie werd al wel toegepast, maar was tot nu toe nogal kostbaar en belastend voor de patiënt. Nu werd een methode ontwikkeld waarbij de kinesist bij de mensen aan huis komt. Samen wandelen zij door de buurt. Binnen een jaar nam de maximale loopafstand toe van minder dan 400 meter tot meer dan 1100 meter. Bovendien bleek al na drie maanden of de patiënt vooruitgang boekte. Wie niet verbetert, kan alsnog worden gedotterd of geopereerd. Bij degenen die wel vooruit gingen, was het effect blijvend.

Aangezien de vaatvernauwing op alle plekken in de benen voor kan komen, is er nader onderzoek nodig naar loopoefeningen die speciaal gericht zijn op de plaats waar de ader verstopt is.

Lees ook: Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) of 'etalagebenen'

Looptherapie werkt tegen etalagebenen
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram