Omega-3 vetzuren kunnen in beperkte mate helpen om hartziekten te voorkomen

nieuws Omega-3 vetzuren kunnen mogelijk het leven van hartpatiënten helpen verlengen, maar er zijn nog veel onduidelijkheden. Er bestaat op dit ogenblik alleszins geen reden om hartpatiënten aan te raden om omega-3 vetzuren te nemen. Dat zegt het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI) op basis van een literatuuronderzoek.
Omega-3-vetzuren zijn meervoudig- onverzadigde vetzuren. Ze worden via de voeding ingenomen. De belangrijkste omega-3- vetzuren in voedsel zijn docosahexa-eenzuur (DHA) en eicosapenta-eenzuur (EPA), beide vooral aanwezig in vette vis (o.a. makreel, haring, witte tonijn, sardines, zalm). De interesse voor omega-3-vetzuren komt onder andere voort uit de observatie dat bevolkingen die veel vette vis hebben, bv. bepaalde eskimostammen, minder hart- en vaatziekten hebben. De voorbije jaren zijn een aantal studies verricht om na te gaan of omega-3-vetzuren, in de vorm van vette vis, in de vorm van aangerijkte voeding, of in de vorm van een supplement (meestal gezuiverde DHA en/of EPA), een gunstig effect hebben om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Op basis van al deze studies komt het BCFI tot volgende besluiten :
• het is niet duidelijk dat omega-3 supplementen het totale sterftecijfer of het optreden van cardiovasculaire events (zoals plotse dood door ritmestoornissen) bij hartpatiënten beïnvloeden ;
• Gezien de wisselende samenstelling van de preparaten op basis van omega-3-vetzuren in de studies, is de optimale formulering (hoeveelheid EPA en/of DHA) niet duidelijk.
• Er is momenteel geen evidentie dat het gunstig effect dat in sommige studies wordt gezien, dosis-afhankelijk is.
• Er zijn aanwijzingen van publicatiebias, d.w.z. dat vooral studies met gunstige resultaten gepubliceerd werden.
• Het is niet duidelijk in hoeverre omega-3-vetzuren bijkomende voordelen bieden bij patiënten na een recent infarct die reeds optimaal worden behandeld (met bv. een statine), of bij patiënten die reeds geruime tijd geleden een infarct hebben doorgemaakt.

Wat zeggen de aanbevelingen?
• In de richtlijn van de European Society of Cardiology (2007) over cardiovasculaire preventie wordt aanbevolen om "het eten van vis (bij voorkeur vette vis) aan te moedigen", en wordt besloten dat "vette vis en omega-3-vetzuren het risico van fatale cardiovasculaire events mogelijk verminderen". In de ESC-richtlijn over myocardinfarct (2008) wordt aanbevolen bij patiënten na acuut myocardinfarct "de consumptie van omega-3-vetzuren (vette vis) te verhogen", en wordt "een supplement van 1 g visolie per dag aanbevolen bij patiënten die weinig vette vis eten."
• In de aanbevelingen van NICE over preventie na myocardinfarct is het advies : "Inname van minstens 7 g omega-3-vetzuren per week (2 tot 4 porties vette vis per week) is aanbevolen. Bij patiënten die binnen de 3 maanden een myocardinfarct hebben doorgemaakt en die geen vette vis wensen te eten, kan een preparaat op basis van omega-3-vetzuren overwogen worden. Bij patiënten die meer dan 3 maanden tevoren een myocardinfarct hebben doorgemaakt is routinematig starten van een supplement op basis van omega-3-veturen niet aanbevolen."


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram