Wakker blijven na val of klap op het hoofd

Laatst bijgewerkt: March 2010 | 2 reacties

tips Na een val of een harde klap op het hoofd kan u of uw kind een (lichte) hersenschudding hebben opgelopen. De eerste dagen kan u last hebben van wat hoofdpijn en/of duizeligheid, maar meestal gaan die klachten vanzelf over. Het kan raadzaam zijn enkele dagen bedrust te houden.
U mag geen slaapmiddelen, alcohol of aspirine gebruiken. Als pijnstiller mag u wel paracetamol gebruiken (maximaal 6 tabletten van 500 mg, per 24 uur voor een volwassene). Veel andere pijnstillers hebben als bijwerking dat het bloed minder gauw stolt. Hierdoor kan een bloeding extra lang doorgaan.

Uitzonderlijk kan door zo'n val of klap een zwelling of bloeding binnen in de schedel ontstaan. Aangezien zo’n bloeding of zwelling niet zichtbaar is, en heel geleidelijk kan ontstaan, is het belangrijk gedurende de eerste 24 uur extra oplettend te zijn.

Neem direct contact op met uw huisarts of een dienst spoedgevallen:
* bij fors toenemende hoofdpijn
* aanhoudende misselijkheid en/of braken
* Verwardheid
* Sufheid.

Veiligheidshalve is het aan te raden dat een derde persoon tijdens de eerste 24 uren na een klap op het hoofd bij het slachtoffer blijft. Deze persoon moet regelmatig controleren of het slachtoffer normaal reageert als het aangesproken wordt. Dit moet ook gebeuren tijdens de slaap.

* Blijf gedurende 24 uren bij het slachtoffer.
* De eerste zes uur moet u het slachtoffer ieder uur controleren, daarna iedere twee uur, ook tijdens de slaap.
* Spreek hem of haar aan. Vraag bijvoorbeeld naar de naam en vraag waar hij of zij is. Als dat niet direct lukt, raak de patiënt dan aan of knijp hem/haar even in de oorlel of in een vinger. Het is belangrijk dat u het slachtoffer helemaal wakker maakt.

Wanneer u het slachtoffer niet goed wakker kunt krijgen of indien er een groot verschil in de grootte van beide pupillen is, moet u zo snel mogelijk uw huisarts of de dienst 100 of 112 verwittigen.


verschenen op : 30/03/2010 , bijgewerkt op 30/03/2010

2 reacties

val van trap

door anoniem, 21 April 2010 om 14:27

ik heb ook een val van een trap van 16 treden meegemaakt , 3,5 jaar geleden. was eerst buiten bewustzijn, dan 5 uur geheugenverlies , een flinke open wonde aan mijn hoofd die moest genaaid worden. heb nog regelmatig last van pijn aan de littekens , vooral bij verandering van weer , ook regelmatig hoofdpijn ,,,,maar heb toch geluk gehad,,,ik leef nog !

bekijk alle 2 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt