Betere seks door besnijdenis?

Laatst bijgewerkt: August 2011

tips In sommige religies (bv. moslims en joden) worden kinderen systematisch besneden. Bij ons wordt besnijdenis vooral om medische redenen toegepast, bv. als de voorhuid zo vernauwd dat deze niet of nauwelijks teruggetrokken kan worden over de eikel (phimosis). Phimosis kan aangeboren zijn, of veroorzaakt worden door herhaalde infecties van de voorhuid. Deze afwijking kan leiden tot ontsteking waarbij de voorhuid opzwelt en rood wordt en soms kan er wat pus gevormd worden tussen de voorhuid en de glans van de penis. Dit kan erg pijnlijk zijn en herhaalde ontstekingen veroorzaken. Ook kunnen er moeilijkheden optreden bij het plassen, en kan er pijn optreden tijdens een erectie en de geslachtsgemeenschap.
Als de voorhuid teruggetrokken is, opgezwollen en niet meer teruggeschoven kan worden over de eikel, dan is er sprake van paraphimosis. Paraphimosis ontstaat door onstekingen en vernauwing van de voorhuid. Ook directe beschadiging van de voorhuid (bijvoorbeeld door te hard masturberen) kan dit probleem veroorzaken. Ook bij herhaalde ontstekingen van de eikel door een slechte hygiëne of omdat het wassen van de voorhuid en eikel niet mogelijk is door een niet of moeilijk terug te trekken voorhuid (phimosis), kan besnijdenis een oplossing zijn.

Vooral in de USA wordt circumcisie na de geboorte gepromoot om hygiënische redenen en ter preventie van eventuele urineweginfecties of zelfs peniskanker. Een besneden penis produceert nauwelijks of geen smegma en is daarom makkelijker schoon te houden. Maar de laatste tijd wordt getwijfeld aan de hygiënische voordelen van besnijdenis. Er bestaan ook aanwijzingen dat mannen die besneden zijn beter beschermd zijn tegen seksueel overdraagbare aandoeningen zoals HIV/AIDS. Als ze al beschermd zijn, dan is die bescherming alleszins niet 100% en blijft een condoom noodzakelijk.
Sommige mannen laten zich besnijden om sexuele redenen. De voornaamste sexuele redenen voor een besnijdenis zijn vroegtijdige zaadlozingen en een te lange voorhuid. Bij een te lange voorhuid komt de eikel niet of nauwelijks bloot te liggen bij een erectie. Daardoor wordt de eikel niet direct gestimuleerd tijdens geslachtsgemeenschap, wat gevolgen kan hebben voor de sexuele beleving van zowel man als vrouw. Door een besnijdenis komt de eikel volledig bloot te liggen, waardoor de eikel wel rechtstreeks gestimuleerd wordt. Na een besnijdenis vormt zich een beschermlaagje over de eikel en wordt hij een beetje minder gevoelig. Bij mannen die problemen hebben met te snel klaarkomen, kan dit een oplossing zijn. Wel moet opgemerkt worden dat het geen wondermiddel is dat bij iedereen blijkt te werken.
Soms zijn mannen bang dat masturberen na een besnijdenis helemaal niet meer mogelijk is, of alleen met glijmiddel. Dit is een veel voorkomend misverstand. De eerste tijd na een besnijdenis kan de huid relatief strak rond de stam van de penis zitten en kan glijmiddel wél nodig zijn. Na een paar maanden tot een half jaar wordt de huid door te oefenen vanzelf soepeler en komt er weer bewegingsruimte in. Het is belangrijk dit niet te willen forceren, aangezien er anders teveel spanning op de wondrand waar de hechtingen hebben gezeten komt te staan.verschenen op : 30/11/2010 , bijgewerkt op 22/08/2011
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt