ad

Geen verband tussen vetinname en colonkanker

Laatst bijgewerkt: maart 2003

nieuws Er bestaat geen verband tussen de inname van vetten en colorectale kanker, zo zeggen Zweedse onderzoekers. Eerdere studies hadden gesuggereerd dat een hoge vetinname het risico op colonkanker verhoogt.
De Zweedse studie volgde de vetconsumptie van 61.000 vrouwen tussen 40 en 74 jaar. De onderzoekers gingen er van uit dat een hoge consumptie van Omega 6 vetzuren (aanwezig in onder meer soja- en zonnebloemolie) het risico op colorectale kanker zou verhogen, terwijl de consumptie van Omega 3 vetzuren (aanwezig in onder meer vis) het risico zou doen dalen. In tegenstelling tot hun verwachting bleek er geen enkel verschil te bestaan naargelang van het type vet, noch een verband met de totale vetinnamen.
De onderzoekers stippen wel aan dat de totale vetiname bij de bestudeerde bevolking vrij laag ligt. Een zeer hoge vetiname kan leiden tot zwaarlijvigheid, wat weer wel een risicofactor is voor colorectale kanker. Anderzijds blijkt de consumptie van polyonverzadigde vetten (zoals olijfolie) en vette vis een gunstig effect te hebben op hart- en vaatziekten en op prostaatkanker. Daarom stellen de onderzoekers dat men niet te veel vet mag eten, en vooral de goede soort vetten, zoals olijfolie en vis.
ad


pub