ad

Hepatitis A-uitbraak in Nederland

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws In Nederland is bij 14 personen geelzucht (hepatitis A) vastgesteld. Zij zijn in Nederland besmet, vermoedelijk via voedsel. Afgelopen jaar vonden vergelijkbare voedselgerelateerde uitbraken plaats in Australië en Frankrijk. Nederland is daarmee mogelijk het derde land in de wereld waar een hepatitis A-uitbraak is ontstaan door voedsel.
De specifieke variant van het hepatitis A-virus van de Nederlandse patiënten is exact hetzelfde als het virus dat eerder is gevonden bij de patiënten in Australië.

Vorig jaar informeerde Australië de WHO over een grote uitbraak van patiënten met een hepatitis A-infectie. Epidemiologisch onderzoek toonde aan dat er waarschijnlijk een relatie was met de consumptie van halfgedroogde tomaten.
De bron van de besmetting in Nederland is nog niet duidelijk. Wel staat vast dat het virus dat bij de 14 patiënten is gevonden, identiek is aan het specifieke hepatitis A-virus van de patiënten in Australië.

Een hepatitis A-virusinfectie kan leiden tot geelzucht. Het virus is zeer stabiel en kan via ontlasting van mens op mens worden overgedragen maar ook via besmet voedsel, water of besmette oppervlakken. Jaarlijks krijgen in Nederland enkele honderden mensen hepatitis A. Meestal is de infectie dan in het buitenland opgelopen.

zie ook artikel : Hepatitis: verschillende soorten
ad


pub