Ben je allergisch voor huisdieren?

Laatst bijgewerkt: april 2019
123-allergisch-huisdieren-poes-kat-10-18.png

nieuws

Een allergie voor (huis)dieren komt veel voor. Het kan erg vervelend zijn, zeker bij kinderen. Bij allergie voor dieren en reageert het lichaam op stoffen die aan huidschilfers, haren of veren van deze dieren kleven. Er zitten ook allergenen in het speeksel en de urine van de huisdieren.


Naar schatting zou zowat 1 op 10 mensen last hebben van een dierenallergie. Allergie voor katten komt het meest voor, gevolgd door honden. Sommige mensen zijn ook allergisch voor paard, koe, cavia en/of konijn. Een allergische reactie op vogels wordt het meest gezien bij de duif, de kanarie, de papegaai en de parkiet.

Net als bij hooikoorts en huisstofmijtallergie gaat het om een inhalatie-allergie. Dit betekent dat er een allergische reactie ontstaat als gevolg van inademing van bepaalde stoffen. In tegenstelling tot hooikoorts is huisdieralergie niet seizoensgebonden maar komt het hele jaar voor.


De arts stelt een allergie voor katten of honden vast aan de hand van de klachten, in combinatie met een huidtest en bloedonderzoek.

De klachten van een dierenallergie zijn vergelijkbaar met die van hooikoorts of huisstofmijt. Als je een of meerdere van deze klachten ondervindt na contact met een dier, dan kan het gaan om allergie.
- loopneus of verstopte neus
- niesbuien,
- jeukende en tranende ogen,
- roodheid en zwelling van de huid,
- hoesten en benauwdheid met piepende ademhaling.
- moeheid,
- hoofdpijn
- lusteloosheid
De klachten treden meestal binnen een half uur op na contact met de allergenen.

Soms kan het 6-24 uur duren voordat het lichaam allergisch reageert.
De klachten kunnen niet alleen optreden na contact met een dier, maar ook wanneer je op bezoek gaat bij mensen die een huisdier hebben (ook als het dier niet aanwezig is), en zelfs na contact met de eigenaar van een huisdier (omdat er haartjes en dergelijke op de kleren kunnen zitten). Kinderen kunnen bijvoorbeeld ook allergisch reageren op dieren in de schoolklas.
Probleem is dat de gevoeligheid voor de allergenen met de loop der jaren verergert, en van kwaad tot erger wordt. Bovendien kunnen de neus- en oogklachten als gevolg van katte- en honde-allergie zich uitbreiden tot de longen waardoor (allergisch) astma kan ontstaan.

Lees ook: Allergisch, maar gek op viervoeters? Deze hypoallergene huisdieren zijn ideaal!


bron: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie


Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy] Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy]
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram