Spinazie tegen maculaire degeneratie?

Laatst bijgewerkt: december 2001

nieuws Een eiwit uit spinazie zou op termijn een oplossing kunnen vormen voor maculaire degeneratie. Dit is een oogaandoening die op latere leeftijd vaak tot bijna-blindheid leidt en die momenteel niet kan behandeld worden. Het spinazie-eiwit zou volgens Amerikaanse onderzoekers van de University of Southern California de niet-functionerende lichtreceptoren in het oog kunnen vervangen.
Het gaat om een eiwit dat een kleine elektrische stroomstoot geeft onder invloed van de energie van licht. In spinazie speelt dit eiwit een rol in de fotosynthese waarbij de energie van zonlicht wordt gebruikt voor de aanmaak van plantweefsel.
Experimenten bij patiënten met maculaire degeneratie hebben uitgewezen dat elektrische stimulatie van retinaal weefsel door ingeplante elektroden kan leiden tot een hernieuwd zicht. Bedoeling is nu om het spinazie-eiwit in cellen van de retina in te brengen waar het dan licht zou kunnen omzetten in elektrische energie en zo het oog stimuleren.

Lees ook: Maculaire degeneratie
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
In samenwerking met Phonak

De impact van gehoorverlies op de levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de online gratis hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram