Hoe wordt endometriose behandeld?

Laatst bijgewerkt: March 2012 | 3 reacties

tips Enkel patiënten met pijnklachten en vruchtbaarheidsproblemen moeten behandeld worden. Vrouwen bij wie de diagnose van endometriose bij toeval wordt gesteld, bijvoorbeeld ter gelegenheid van een sterilisatie, en die klachtenvrij zijn, moeten geen therapie ondergaan.
De aard van de behandeling zal afhangen van de ernst van de klachten, de uitgebreidheid van de letsels, de leeftijd van de patiënte en haar eventuele kinderwens. Overweeg alle opties zorgvuldig en bespreek ze met je gynaecoloog voordat je aan een behandeling begint. Jij bent degene die uiteindelijk beslist welke behandeling je zult ondergaan.
Helaas geeft geen enkele behandeling een blijvende genezing van endometriose. Hormonale en chirurgische behandeling of een combinatie van die twee hebben hetzelfde succespercentage. Alle behandelingen resulteren in geheel of gedeeltelijke verlichting van symptomen bij 80-90% van de vrouwen. Zo'n 20% van de vrouwen krijgt binnen 12 maanden endometriose terug en zo' n 50% binnen 5 jaar.

Pijnbehandeling
Als pijnlijke menstruaties op de voorgrond staan, helpen Prostaglandine-synthetase-remmers (o.a. diclofenac, ibuprofen, indometacine, naproxen) over het algemeen goed om de menstruatiepijn te verminderen. Ze worden alleen ingenomen tijdens de menstruatie, op de dagen van veel buikpijn. Het is belangrijk zo snel mogelijk met het innemen te beginnen als de pijn opkomt: ze werken veel minder als de pijn al in volle hevigheid aanwezig is.

Hormonale behandeling
Behandelingen met hormonen hebben als doel zwangerschap of overgang na te bootsen. Het maandelijkse opbouwen en afstoten van het endometriumslijmvlies (de menstruatie) vindt dan niet plaats. Ook de endometriose wordt dan niet gestimuleerd. Hormonen onderdrukken over het algemeen goed lichte vormen van endometriose zoals kleine plekjes op het buikslijmvlies. Ze verdwijnen soms zelfs door de behandeling. Chocolade-cysten (endometriomen) of verklevingen verdwijnen niet door een behandeling met hormonen. Na het stoppen van een hormoonbehandeling kan de endometriose terugkeren en daarmee ook de klachten.

Orale anticonceptiva (de pil)
Veel vrouwen weten uit ervaring dat de menstruatie minder hevig en minder pijnlijk is tijdens gebruik van de pil. Ook bij endometriose is dit het geval. Vaak wordt bij endometriose geadviseerd de pil continu door te slikken, dus geen stopweek in te bouwen. Bij het doorslikken blijft het slijmvlies van de baarmoeder over het algemeen dun en wordt het niet als menstruatie afgestoten. De endometrioseplekjes blijven hierdoor rustig.
Bij de keuze van de pil wordt de voorkeur gegeven aan een pil die wat meer progestagenen dan oestrogenen bevat (beide zijn hormonen die ook in de natuurlijke menstruatiecyclus door het lichaam gemaakt worden).
Soms kan tussentijds bloedverlies ontstaan. Dan kunt u tijdelijk twee pillen per dag nemen. Mocht dat niet helpen, dan kunt u een pilpauze van een week inlassen, de bloeding laten komen en daarna opnieuw beginnen met het continu slikken. Twee- of driefasepillen zijn niet geschikt voor het achter elkaar doorgebruiken: de pil moet elke dag dezelfde hoeveelheid hormonen bevatten. Van medische zijde bestaat er weinig bezwaar tegen langdurig pilgebruik of het continu doorslikken, ook boven de 35 jaar. De pil kan dan ook worden ingenomen tot in de overgang. Bij hoge bloeddruk of roken wordt de pil soms ontraden.

Hormonenspiraal
Het hormonenspiraal wordt in de baarmoederholte gebracht en geeft daar een progesteronachtig hormoon af. Hierdoor komt het baarmoederslijmvlies in een ‘rustfase' waardoor het endometriose kan onderdrukken. Daarnaast heeft het net als de pil de eigenschap dat het zwangerschap voorkomt. Bij langer gebruik zorgt het spiraaltje bovendien voor lichtere bloedingen of soms zelfs geen bloedingen meer. Het voordeel van het spiraal t.o.v. bijvoorbeeld de pil, is dat het hormoon progesteron vooral in de baarmoederholte en in de vrije buikholte aanwezig is en slechts zeer gering in het bloed. Hierdoor merk je dus weinig tot niets van dit hormoon. Je kunt de eerste drie tot vier maanden last hebben van onregelmatig bloedverlies, maar daarna is dit minder en soms zelfs afwezig. Het spiraal werkt in principe vijf jaar.

Progesteronpreparaten
Het dagelijks slikken van tabletten die het hormoon progesteron bevatten zorgt ervoor dat er geen eisprong optreedt en daarmee geen menstruatie. Voorbeelden van deze preparaten zijn Orgametril, Provera of Duphaston. Soms treedt tussentijds bloedverlies op.
De voornaamste bijwerkingen zijn : vocht vasthouden en gewichtstoename, hoofdpijn, misselijkheid, libidostoornissen, prikkelbaarheid en onregelmatig bloedverlies. In het algemeen zijn de bijwerkingen mild, maar soms zijn ze ernstig.


LH-RH-agonisten
Deze medicijnen bootsen de situatie na de overgang na. Ze kunnen worden toegediend als injectie in een spier, als neusspray, of in de vorm van een kleine capsule net onder de buikhuid. Doordat weinig vrouwelijke geslachtshormonen worden aangemaakt, wordt er geen baarmoederslijmvlies meer opgebouwd en afgestoten. De menstruaties verdwijnen en endometrioseplekjes verschrompelen. Chocolade-cysten in de eierstokken worden wel kleiner, maar verdwijnen over het algemeen niet. Ook verklevingen blijven aanwezig.
Deze medicijnen hebben een ongunstige invloed op de botopbouw. Het is daarom beter ze niet langer dan een half jaar te nemen; bij langer gebruik bestaat er kans op botontkalking.
Bijwerkingen zijn o.m. overgangsklachten zoals opvliegers, nachtelijk transpireren en een droge schede. De bijwerkingen verdwijnen als met deze medicijnen gestopt wordt. Om deze klachten te bestrijden worden soms andere hormonen erbij gegeven.
Lichte vormen van endometriose verdwijnen na deze behandeling soms helemaal. Voor ernstige vormen van endometriose bieden deze medicijnen meestal geen definitieve oplossing. Vaak wordt dan een operatieve of aanvullende hormonale behandeling voorgesteld, zoals het continu slikken van de pil.

Chirurgie
Laparoscopie (kijkoperatie)
Vermits laparoscopie onontbeerlijk is voor de diagnosestelling van endometriose, zal er vaak reeds op dat ogenblik ook chirurgisch worden ingegrepen. Zo kan een endometriosecyste of chocoladecyste via deze weg worden verwijderd. Zijn de letsels klein en verspreid over het kleine bekken, dan kan men deze in eenzelfde tijd (eventueel met de laser) vernietigen. Bij uitgebreidere vormen van endometriose is behandeling via laparoscopie vaak onmogelijk, vooral als er ernstige verklevingen zijn.
Een laparoscopie is een relatief veilige en eenvoudige kleine operatie waarvoor alleen een kleine snede in de buurt van de navel nodig is.
De hersteltijd hangt af van de tijd dat je onder narcose geweest bent en welke procedures zijn uitgevoerd. Sommige vrouwen zijn in staat om na drie tot vijf dagen weer te werken, maar het duurt gewoonlijk minstens vijf tot zeven dagen voordat je terug bent op je normale niveau van activiteit.

Laparotomie
Een laparotomie is een operatie die via een snede in de buikwand plaatsvindt. Meestal wordt daarbij een `bikinisnee' aangebracht: een horizontale snede ter hoogte van de bovengrens van het schaamhaar. Tijdens de operatie probeert de gynaecoloog de endometriose en eventuele verklevingen zoveel mogelijk te verwijderen. Ook kan een deel van de eierstok waarin zich een of meerdere chocolade-cysten bevinden, worden weggenomen. Soms wordt een hele eierstok verwijderd. Vaak is het onmogelijk tijdens een operatie alle endometriosehaardjes te verwijderen. Daarom adviseert de arts vaak een nabehandeling met hormonen.
Een laparotomie vergt een langere ziekenhuisopname dan een laparoscopie. Voor een laparotomie verblijf je meestal 5 tot 7 dagen in het ziekenhuis en de herstelperiode is ongeveer 3 tot 6 weken.

Verwijderen van de eierstokken en/of de baarmoeder (hysterectomie)
Bij een hysterectomie verwijdert de arts de baarmoeder met daarbij zo veel mogelijk endometriosehaarden en verklevingen. Indien nodig verwijdert de arts ook één of beide eierstokken en eileiders. Dit is slechts in zeer uitzonderlijke gevallen noodzakelijk. Deze ingreep dient te worden voorbehouden voor vrouwen met uitgebreide letsels, die zich op het einde van hun reproductieve periode bevinden en dus geen kinderen meer wensen.
Het nadeel van het verwijderen van beide eierstokken is dat u voortijdig in de overgang komt. Overgangsklachten als opvliegers, nachtzweten en een droge schede komen na zo'n operatie dan ook vaak voor. Ook kan een voortijdige overgang bijdragen aan vervroegde botontkalking. Hormonen (oestrogenen) kunnen deze verschijnselen bestrijden. In theorie kunnen endometriose-resten in de buikholte weer actief worden bij behandeling met oestrogenen. In de praktijk komt dit zelden voor, omdat slechts een kleine hoeveelheid oestrogeen wordt toegediend.

Gecombineerde behandeling
Gecombineerde behandeling houdt een kuur van hormonale behandeling voor of na chirurgie in om het effect van de chirurgie te verhogen.

Alternatieve therapieën
Alternatieve genezers gebruiken veel verschillende behandelingen, zoals dieet, kruidentherapie, homeopathie en accupunctuur. Wetenschappelijke resultaten zijn onbekend, maar sommige vrouwen ervaren verbetering. Mocht je besluiten een alternatieve therapeut in de arm te nemen, overleg dan vooraf met je behandelende arts.

www.endometriose.nl


verschenen op : 30/11/2010 , bijgewerkt op 01/03/2012

3 reacties

Hoe wordt endometriose behandeld?

door Koninckx PR, 19 April 2016 om 15:38

mooi artikel maar nuancering nodig -er zijn minstens 3 soorten endometriose met verschillende aanpak voor beelden www.gynsurgery.be/endometriose-images/ - een laparotomie is voltooid verleden tijd -hysterectomie is nooit nodig

Hoe wordt endometriose behandeld?

door Chlarie, 8 March 2013 om 21:30

Bij mij is het opgevallen bij een keizersnede,de chirurg had het opgemerkt en verwijdert,nadien moest ik zonder onderbreking orgametril nemen (sportpil),heb die 20jaar genomen,positief resultaat,nu meno-pause,pil gestopt,tot nu toe nog altijd ok

endometriose

door Herberghs Maddy, 29 March 2012 om 14:29

Mijn vraag aan jullie is: ben vroeger behadeld voor erge endometriose ,kan dat gerelateerd worden aan fybromialgie dat ik nu heb???? Hoop op een antwoord van jullie. Alvast bedankt

bekijk alle 3 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt