Groei tussen 2 en 6 jaar belangrijkste voorspeller overgewicht op volwassen leeftijd

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Kinderen die op jonge leeftijd snel te dik worden, hebben grotere kans op volwassen leeftijd ook te zwaar te zijn, zo blijkt uit een studie van het medisch centrum van de Vrije Universiteit in Amsterdam en TNO. 762 kinderen werden van geboorte tot volwassenheid gevolgd. De toename van de Body Mass Index (BMI) tussen het tweede en zesde levensjaar blijkt cruciaal in het voorspellen van overgewicht op volwassen leeftijd. Niet alleen de BMI op 6-jarige leeftijd is een risicofactor, maar juist de (snelle) groei van de BMI in de voorliggende jaren blijkt te voorspellen welke kinderen een grotere kans hebben om overgewicht op volwassen leeftijd te ontwikkelen.

De onderzoekers vermoeden dat de leef- en opvoedingsstijl van de ouders een belangrijke rol spelen. Uit eerder onderzoek bleek bijvoorbeeld dat kinderen van ouders met overgewicht zelf ook een verhoogd risico hebben op overgewicht.
Volgens de onderzoekers laat het onderzoek zien dat ingrijpen op jonge leeftijd beter is dan wachten tot kinderen in de lagere schoolleeftijd komen en al te dik zijn. Door tijdige actie kan het ontwikkelen van overgewicht en gerelateerde aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten bij deze groep wellicht voorkomen worden, menen de onderzoekers.




Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy] Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy]
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram