Eerste hulp bij ernstige bloedingen

rode-kruis-90.jpg

dossier Wanneer je ernstig bloedt, kan je veel bloed verliezen. Het is belangrijk dat deze bloeding snel gestelpt wordt.

Bij een uitwendige bloeding stroomt of spuit er bloed uit de wonde doordat de huid en de onderliggende weefsels beschadigd zijn.

Als het slachtoffer te veel bloed verliest, kan hij het bewustzijn verliezen. Het is dus belangrijk om zo snel en correct mogelijk te reageren om het bloedverlies te beperken in afwachting van de hulpdiensten.

Zo ga je te werk ...

 

• Vraag aan het slachtoffer om zelf snel op de wonde te drukken.

• Leg het slachtoffer neer. Moest het slachtoffer het bewustzijn verliezen, dan kan hij zich al niet meer kwetsen in zijn val.

• Laat ondertussen iemand de hulpdiensten alarmeren. Doe dit zelf als je alleen bent.

 

 

• Doe wegwerphandschoenen aan om besmetting te vermijden. Druk nu zelf op de wonde. Je kan ook een zuivere doek (zoals een handdoek) op de wonde leggen en daarop drukken.

• Als de wonde blijft bloeden, druk dan steviger op de plaats van de bloeding.

• Blijf druk uitoefenen op de wonde tot de hulpdiensten aankomen.

• Was je handen na het verlenen van eerste hulp.

 

Heb je een drukverband ter beschikking, dan kan je dit ook gebruiken om de bloeding te stelpen.

1. Haal het verband uit de verpakking.

2. Leg het kompres op de wonde

 

3. Hou het kortste uiteinde van de zwachtel vast in je ene hand. Rol het langste uiteinde stevig rond het kompres, zodat het verband druk uitoefent op de wonde. Breng boven de plaats van de wonde een prop aan (bijv. een zwachtelrol, een opgeplooide zakdoek, …). Dit vergroot de druk op de bloeding.

 


4. Knoop de uiteinden van de zwachtel aan mekaar.

5. Leg als de wonde blijft bloeden een tweede drukverband aan bovenop het eerste. Verwijder het eerste verband niet!

Zorg ervoor dat het verband strak genoeg zit om de bloeding te stelpen, maar de volledige circulatie niet afsnoert. Als de huid lager dan het verband blauw of gevoelloos wordt, mag je het verband wat lossen, maar niet volledig verwijderen.



Video: bloeding verzorgen

Wil jouw vereniging, organisatie of instelling een sessie ongevallenpreventie organiseren? Neem dan contact op met de Rode Kruisafdeling in je gemeente of met een provinciale zetel. De contactgegevens vind je op rodekruis.be. Je kan ook een mailtje naar ongevallenpreventie@rodekruis.be sturen.

Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram