ad

Eenvoudige test schat nood aan cholesterolverlagers in

Laatst bijgewerkt: december 2011
pil-voorschr-stet-170_400_09.jpg

nieuws De vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel heeft een eenvoudige test ontwikkeld om na te gaan wie al dan niet in aanmerking komt voor cholesterolverlagende pillen. De test is gebaseerd op zes risicofactoren: mannelijk geslacht, hoge bloeddruk (>=140/90 mmHg), hoge cholesterol (>=190 mg/dl), roken, diabetes en het voorkomen van een aandoening van de kransslagaders binnen de familie.

Patiënten die behoren tot de twee laatste groepen (diabetes en familiale voorgeschiedenis) komen altijd in aanmerking voor cholesterolverlagers. Ook patiënten met drie van de vier andere risicofactoren (mannelijk geslacht, hoge bloeddruk hoge cholesterol en roken) komen ook in aanmerking.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat slechts 1 op de 20 patiënten die cholesterolpillen innemen hier ook een voordeel uit halen en een hart- of vaatziekte voorkomen. Het probleem ligt vooral in de opsporing van patiënten die voordeel kunnen halen uit de pillen.
Op de website (www.testuwcholesterol.be) kan u zelf nagaan of u nood heeft aan cholesterolverlagende medicatie. Door zeven eenvoudige vragen te beantwoorden kan de computer de gebruiker al dan niet aanraden om bij zijn of haar huisarts langs te gaan voor een cholesterolbehandeling.
ad


pub