Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Laatst bijgewerkt: August 2015 | 8 reacties

tips Regelmatig de schoorsteen vegen voorkomt problemen.
Bij het vegen van de schoorsteen worden vogelnestjes, steengruis, e.d. en een deel van de teerachtige laag die ontstaat door neerslag van onverbrande deeltjes verwijderd. Deze teerachtige laag, ook wel creosoot genoemd, beperkt niet alleen de goede afvoer van verbrandingsgassen, maar is ook erg brandbaar. Het vegen van de schoorsteen is daarom een onderdeel van de verplichte onderhoudsbeurt.

Om voor een goede afvoer van verbrandingsgassen te zorgen, moet u bij gebruik van hout, olie en kolen de schoorsteen minstens één keer per jaar laten vegen. Bij intensief gebruik is het zelfs beter om hem twee keer per jaar te laten vegen.
Bij toestellen op gas is er normaal gesproken weinig tot geen roetvorming, maar ook daar kan een vogelnestje of interne slijtage van de schoorsteen de afvoer belemmeren. Bij een stooktoestel op gas aangesloten op een schoorsteen, is het reinigen en het controleren van de schoorsteen dan ook elke twee jaar verplicht .

Enkel een erkend technicus is gemachtigd het wettelijk verplichte onderhoudsattest uit te schrijven.
De schoorsteen, de rookgasafvoerkanalen en het verbindingsstuk tussen de schoorsteen en de centrale stookketel moeten nagekeken en mechanisch geveegd worden. Ook de werking van de schoorsteen en de rookgasafvoerkanalen moeten gecontroleerd worden. Bij het vegen moet de binnenwand van de rookgang en de schoorsteenbuis volledig gereinigd worden om roet en teerafzettingen te verwijderen. Het is belangrijk dat er een visuele controle gebeurt van de volledige schoorsteen om te controleren op scheuren, barsten en vogelnesten.
Vraag altijd een bewijs van reiniging, aangezien het vegen van de schoorsteen wettelijk verplicht is. Ook door verzekeringsmaatschappijen wordt bij schade door een schoorsteenbrand vaak naar het reinigingsattest gevraagd.

Tegenwoordig zijn er speciale reinigingsblokken op de markt. Deze blokken zouden na verbranding van het blok in de kachel of open haard de schoorsteen reinigen door een katalytisch proces. Bij verbranding komen er actieve stoffen vrij die inwerken op de teerachtige laag in het rookkanaal, waarna de teerdeeltjes na een tijdje naar beneden vallen. Door het gebrek aan ervaring met deze reinigingsblokken is de werkzaamheid van zo’n blok nog te onduidelijk. Ook valt deze vorm van reinigen niet onder de verplichte mechanische reiniging. Het verzekeringsbewijs dat bij de reinigingsblok geleverd wordt, geldt niet als bewijs voor de verplichte mechanische reiniging.

In België bestaan er geen erkende schoorsteenvegers , iedereen kan in principe het beroep als schoorsteenveger uitoefenen. Wel bestaat de Federatie van Belgische Schoorsteenvegers vzw, dit is een nationale beroepsvereniging die is aangesloten bij de algemene Belgische schoonmaak- en ontsmettingsunie en lid van de Europese federatie van meester- schoorsteenvegers. Contactgegevens van schoorsteenvegers vind u in de Goudengids rubriek 8650. De kosten voor onderhoud en reiniging van een CV, inclusief het reinigen van de schoorsteen, variëren ongeveer tussen de 105 en 140 euro voor een CV op mazout, en tussen de 75 en 110 euro voor een CV op gas. Laat u de schoorsteen apart vegen dan zal dit neerkomen op een 35 à 65 euro per rookkanaal (afhankelijk van de brandstof en het aantal rookkanalen dat u laat reinigen).

Meer info:
www.gezondheidenmilieu.be


verschenen op : 06/01/2010 , bijgewerkt op 12/08/2015

8 reacties

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

door Gust Minner, 7 September 2015 om 10:15

Onze schoorsteenveger kuist steeds van onder naar boven & gaat in het terugzakken verscheidene malen over en weer om de wand te schuren. Sterke stofzuiger vangt beneden alle roet op. Gaat ook op het plat dak om de schouwrand extra te kuisen. Geen vuil !

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

door anoniem, 6 September 2015 om 17:45

Hoe moet de schoorsteen van een houtkachel geveegd worden? Vanaf het dak naar beneden richting kachel of van onderaf, in het vertrek waar de kachel zich bevindt? De schoorsteenveger die wij raadpleegden wilde het in onze kamer doen, zeer tegen onze zin.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

door anoniem, 21 November 2013 om 19:22

Beste elk jaar moet de schoorsteen geveegd worden uit gezonder gas , om de 2jaar als je schoorsteen niet jaarlijks onderhoud met wettelijk atest zal de brand verzekering bij schoorsteen brand niet inkomen voor eventuele schade niets is verplicht als er niets gebeurd is alles ok Mvg BVBA schoorsteen technieken Bories en zoon wingene

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

door Hilde Van himbeeck, 17 October 2013 om 23:53

Ik heb, naast een CV-ketel op gas ook een gesloten open haard. Om de hoeveel tijd moeten beiden gereinigd worden en wie komt daarvoor in aanmerking? Ik woon in 2000 Antwerpen. Alvast bedankt mvg Hilde Van himbeeck

bekijk alle 8 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub