ad

Niet meer hersentumoren door GSM

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Het aantal hersentumoren is niet toegenomen in de vijf tot tien jaar nadat het gebruik van de mobiele telefoon algemeen werd. Dat schrijven Scandinavische onderzoekers in het Journal of the National Cancer Institute. Zij gebruikten gegevens over het voorkomen van hersentumoren tussen 1974 en 2003. Tijdens deze periode kregen in Scandinavië bijna 60.000 mensen tussen de 20 en 79 jaar oud een hersentumor (glioom en meningeoom).

In die periode steeg het aantal gliomen onder mannen met 0,5 procent per jaar en onder vrouwen met 0,2 procent per jaar. Bij meningeomen werd eveneens een lichte stijging van de incidentie gezien. Maar die stijging begon lang voor GSM’s bestonden. Tussen 1998 en 2003, de periode waarin het effect van het toenemend gebruik van mobiele telefoons aan het licht zou kunnen komen, was geen snellere stijging te zien.

De onderzoekers besluiten dan ook dat mobiel bellen geen effect heeft op het voorkomen van hersentumoren. Zij sluiten echter niet uit dat het effect pas na langere tijd waarneembaar is of dat enkel bij bepaalde subgroepen de straling leidt tot tumoren.

zie ook artikel : GSM-antennes: Schadelijk voor uw gezondheid?
ad


pub