ad

Mag ik Sushi eten tijdens de zwangerschap?

Laatst bijgewerkt: november 2009
sushi-2-150.jpg

nieuws Sushi is een combinatie van Japanse rijst met een variatie van vis, ei en groenten. Het is dus gezond en rijk aan verschillende voedingsstoffen.
Er bestaan sushi combinaties met rauwe vis. Aangezien u niet weet of deze vis vers is of vacuümverpakte vis is, raden we het u af deze te kiezen vanwege het risico op besmetting met listeria. Listeria wordt met name aangetroffen in vacuümverpakte vis , zoals gerookte zalm, paling, forel, makreel, haring en dergelijke. Eet dus geen vacuüm verpakte gerookte vis, tenzij je de vis goed verhit voor gebruik.
Alle rauwe of koudgerookte vissoorten zoals gerookte zalm, haring en schaaldieren zoals oesters, hebben een zeker risico op listeria. Verse zalm of zalm uit blik mag je wel eten zonder angst op mogelijke besmetting. Garnalen en mosselen die gekookt zijn, vormen geen risico en mag u dus zonder probleem eten. Vis uit blik is ook hittebehandeld en vormt dus ook geen risico. Rauw vlees en kip kunnen eveneens besmet zijn met de listeriabacterie. Deze moet u voor het eten voldoende verhitten.

Als u zwanger bent, bent u gevoeliger voor een listeria-infectie. De gevolgen van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap kunnen zeer ernstig zijn voor de foetus: bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking en spontane abortus.
Dat betekent niet dat u sushi helemaal moet vermijden: er bestaan ook sushi combinaties die volkomen veilig zijn, zoals vegetarische sushi met avocado, wortel, komkommer, of sushi met surimistiks of gekookte garnaal of sushi met Japanse omelet.
ad


pub