ad

Lachgas is gevaarlijk

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
123_lachgas_2019.jpg

nieuws

Op plaatsen waar jongeren rondhangen, zie je soms aluminium ampullen liggen. Dat zijn lachgaspatronen. Het gebruik ervan is allesbehalve ongevaarlijk.

Lachgas (N2O, distikstofmonoxyde) is een verbinding van stikstof en zuurstof. Het was vroeger vooral bekend als narcosemiddel bij operaties. Het gas wordt ook in de voedingsindustrie gebruikt, bijvoorbeeld in gaspatronen voor slagroomspuiten.
Het inhaleren van lachgas en andere vluchtige snuifmiddelen zoals bussen met gas om sigarettenaanstekers te vullen, kan gevaarlijk zijn. Lachgas kan vanuit een ballon worden geïnhaleerd, maar wordt vaker gebruikt via gaspatronen voor slagroomspuiten.
Na inademen verdrijft het gas de zuurstof uit de longen. Net zoals bij vele andere vluchtige snuifmiddelen, ervaart men bij lachgas zo goed als onmiddellijk een euforische roes, dikwijls met lach- of giechelbuien. De roes duurt amper een paar minuten.

• Vaak voorkomende neveneffecten zijn: irritatie van ogen, neus, keel, luchtwegen en de huid, braakneigingen, misselijkheid, diarree en hoofdpijn, rusteloosheid, vermoeidheid.
• Omdat snuifmiddelen een tekort aan zuurstof veroorzaken, zijn een onregelmatige ademhaling, bewustzijnsverlies, coma en zelfs een fatale afloop mogelijk.
• Lang en diep snuiven kan verlammingsverschijnselen aan het middenrif, een daling van de bloeddruk, hartritmestoornissen en soms de dood als gevolg hebben.
• Er is met veel vluchtige stoffen brand- en ontploffingsgevaar, zeker bij rokers. Gebruikers kunnen zich ernstig verwonden aan de handen en het gezicht.
• Het inademen van vluchtige stoffen onder hoge druk (zoals met lachgaspatronen of lachgasflessen het geval is) kan lippen, mond, keel en longen doen bevriezen.
• De euforie en het dronken gevoel kunnen leiden tot roekeloos en bizar gedrag. Het risico op ongevallen neemt toe.
• Bij combigebruik (met slaap- en kalmeringsmiddelen en alcohol): de combinatie versterkt het effect van vluchtige snuifmiddelen. Soms is er sprake van een pathologische roes: de gebruiker is zeer opgewonden, agressief, vernielzuchtig en kan zelfmoordneigingen aan de dag leggen.
• Langdurig gebruik van lachgas kan leiden tot onvruchtbaarheid, impotentie en beschadiging van het zenuwstelsel.
• Net zoals dat bijvoorbeeld ook voor alcohol geldt, zal de impact van het roesmiddel groter zijn op het lichaam van een jongere.

Meer informatie:
www.druglijn.be
ad


pub