Hoge cholesterol voor een lang leven?

Laatst bijgewerkt: maart 2003

nieuws Mannen boven de 70 met een laag cholesterol leven minder lang dan hun leeftijdsgenoten met een hoger cholesterolgehalte. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het Britse medische tijdschrift The Lancet (4 augustus). De studie analyseerde de cholesterolgegevens van meer dan 3.500 Japans-Amerikaanse mannen op Hawaï. Bij de mannen met het hoogste cholesterolgehalte lag het sterftecijfer 35% lager dan bij de mannen met het laagste cholesterolgehalte. In de hoogste cholesterolgroep waren er jaarlijks er 43 doden per 1000 tegenover 68 doden per duizend in de groep met het laagste cholesterolgehalte.
Volgens de onderzoekers zouden de opmerkelijke bevindingen kunnen verklaard worden door een proces van natuurlijke selectie: mensen met een hoog cholesterolgehalte beneden 70 jaar hebben een verhoogd risico op overlijden ten gevolge van hart- en vaatziekten. Degenen die desondanks toch overblijven, zouden de meest fitten en de sterksten zijn.
Een andere mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat de lage cholesterolgehaltes wijzen op een onbekende onderliggende aandoening, bv. aan de lever (waar cholesterol wordt geproduceerd).
Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram