Acute bronchitis

Laatst bijgewerkt: October 2016 | 16 reacties

dossier Bronchitis is een ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen (de vertakkingen van de luchtpijp en longblaasjes, bronchiën). Het is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen waar er een ontstekingsreactie is van de luchtwegen.
De bekendste vormen van bronchitis zijn COPD (chronische bronchitis en emfyseem) en astma. Roken is meestal de oorzaak van chronische bronchitis. Andere oorzaken zijn onder meer industriële luchtvervuiling door bijvoorbeeld verkeer of verf. Mensen met chronische bronchitis hebben in meerdere of mindere mate ademhalingsmoeilijkheden. Regelmatig hebben deze mensen infecties of ontstekingen in hun longen die hun ademhalingsmoeilijkheden verergeren.
Daarnaast komt ook acute bronchitis voor. Acute bronchitis is gewoonlijk een kortdurende ziekte die veelal het gevolg is van een zware kou of een virus en wordt gekarakteriseerd door hoesten met slijm, pijn midden op de borst, soms koorts en een lichte vorm van kortademigheid.

zie ook artikel : 'Rokerslong' (COPD)

Hoe ontstaat acute bronchitis?

Een acute bronchitis wordt bijna altijd veroorzaakt door een virus. Vaak ontstaat acute bronchitis na een verkoudheid, keelpijn of griep. Eigenlijk is het belangrijkste verschil tussen een gewone verkoudheid en een acute bronchitis een verschil in gradatie en lokalisatie. Als de symptomen zich beperken tot de bovenste luchtweg (verstopte neus, keelpijn, kuchhoest) spreken we van een verkoudheid; als de infectie dieper gaat met sterke hoestprikkel en eventueel fluimen, dan noemen we dit bronchitis, maar de virussen zijn meestal dezelfde.
Omdat tientallen soorten virussen dezelfde symptomen geven en er vaak meerdere soorten tegelijkertijd circuleren, kan men meerdere verkoudheden of bronchitisaanvallen op korte tijd doormaken.
Uitzonderlijk wordt een acute bronchitis veroorzaakt door een bacterie, als een complicatie na een eerdere virale infectie, zoals een verkoudheid.
Acute bronchitis treedt vooral op in de winter. Als u astma of COPD heeft, heeft u meer kans om acute bronchitis te krijgen na een verkoudheid of griep. Ook als u rookt, is die kans groter.

Hoe kunt u acute bronchitis herkennen?

anat-bronchitis-.jpg
• Hoest: Na een verkoudheid of griep blijft u hoesten. Vaak is het eerst een droge hoest, maar na enkele dagen moet u slijm ophoesten;
• Kortademigheid, een piepende ademhaling;
• soms een pijnlijk gevoel op de borst;
• soms koorts.

Wat moet u doen bij acute bronchitis?

Acute bronchitis geneest meestal spontaan binnen een week, zelfs wanneer het gaat om een bacteriële infectie. Soms duurt de hoest een aantal weken of maanden. Dit komt omdat het lang duurt voordat de ontsteking in de longen genezen is.

• U hoeft niet in bed te blijven maar doe wel rustig aan. Ook met koorts mag u gerust even naar buiten. Drink voldoende, zeker als u koorts heeft.
vermijd factoren die hoestprikkels uitlokken (mist, droge lucht...).
Stop met roken. Door het roken bent u vatbaarder voor infectie en duurt het herstel ervan langer.
• Neem contact op met uw huisarts:
- als de klachten na twee weken niet over zijn,
- als u enkele dagen koorts heeft en zich ziek voelt
- als u bloed ophoest,
- als het slijm een gelige of groenige tint heeft, wat kan wijzen op een bacteriële infectie.

Geneesmiddelen?

• Antihoestmiddelen, middelen die slijm afdrijven (expectorantia) of slijm vervloeien (mucolytica) zijn niet erg effectief, maar kunnen nuttig zijn bij pijnlijke of hinderlijke nachtelijke hoest.
• Omdat een acute bronchitis meestal veroorzaakt wordt door virussen, helpen antibiotica niet. Ze verminderen noch de duur van de hoest, noch de gevolgen ervan op het werk of de activiteiten van de patiënt. Een behandeling met antibiotica is enkel gerechtvaardigd wanneer de bronchitis veroorzaakt wordt door bacteriën en bij risicopatiënten, bv. mensen met een verminderde immuniteit en misschien ook slecht gecontroleerde diabetici.

zie ook artikel : Koorts

zie ook artikel : Rationeel gebruik van antibiotica


verschenen op : 13/10/2016 , bijgewerkt op 11/10/2016

16 reacties

Acute bronchitis

door anoniem, 22 December 2017 om 07:46

Ik ben 34w zwanger. En verstopte en loopneus. Hard hoesten dat men borstkast pijn doet. Mijn andere kindje is ook ziek. Krijg Vd dr geen medicatie en het gaat na 5 dagen nog steeds niet beter. Strx beval ik en maak ik men kindje nog ziek Geen fut meer

Acute bronchitis

door d.lindoorn, 7 March 2017 om 08:19

Mijn kleinzoon regelmatig verkouden keelpijn snotneus ontstoken oogjes al zeker 3 maanden nu 2 dagen geleden hevig piepen zo ziek hij is oud 23 maandenDirect ziekenhuis conclusie bronchites. Slaapt slecht hij heeft een puffertje gehad?? Soort weet ik nietG

Acute bronchitis

door peter, 23 December 2015 om 17:15

vorige week kreeg ik last van lopende neus,keelpijn,en schorre stem. ben naar de dokter gegaan en kreeg een antibiotica kuur van 3 dgn. de infectie is weg,maar ik blijf nog steeds hoesten. hoelang duurt het voor het weg is.

Acute bronchitis of iets anders.

door anoniem, 4 December 2015 om 18:21

Mijn vrouw die hoest die proest en terzelfdertijd niezen, en dar heeft ze al 4à5 maand.De dokter zegt ik heb het nog niet gehoord.Wat zou dat kunnen zijn?? Zowel snachts als overdag en bij eten!! Wat denk U?

Acute bronchitis of iets anders dat we niet weten

door anoniem, 4 December 2015 om 18:13

Mijn vrouw die, heeft een hoets met terzelfdertijd proesten en niezen,en dat is regelmatig,daty heeft ze misschien 4 à 5 maanden en datb wil maar niet overgaan, de dokter zegt ik heb U nog niet bezig gezien! Het is zowel snachts als overdag en bij eten

bekijk alle 16 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub