Acute bronchitis: symptomen en behandeling

dossier

Bronchitis is een ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen (de vertakkingen van de luchtpijp en longblaasjes, bronchiën). Het is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen waar er een ontstekingsreactie is van de luchtwegen.

Lees ook: COPD of 'rokerslong': chronische en langzaam progressieve longaandoening

Soorten bronchitis

  • Acute bronchitis is een infectie die veroorzaakt wordt door een virus of een bacterie. Acute bronchitis is gewoonlijk een kortdurende ziekte die wordt gekarakteriseerd door hoesten met slijm, pijn midden op de borst, soms koorts en een lichte vorm van kortademigheid.
  • Chronische bronchitis ontstaat door irritatie van de bronchiën, zoals bij COPD en astma. Roken is meestal de oorzaak van chronische bronchitis. Andere oorzaken zijn onder meer industriële luchtvervuiling door bijvoorbeeld verkeer of verf. Mensen met chronische bronchitis hebben in meerdere of mindere mate ademhalingsmoeilijkheden. Regelmatig hebben deze mensen infecties of ontstekingen in hun longen die hun ademhalingsmoeilijkheden verergeren.

Lees ook: Mogelijke oorzaken van kortademigheid

Lees ook: Bronchiolitis: virale infectie van de onderste luchtwegen

Oorzaak acute bronchitis

Getty_bronchitis_hoest_pijn_borst_2023.jpg

© Getty Images

Een acute bronchitis wordt bijna altijd veroorzaakt door een virus. Vaak ontstaat acute bronchitis na een verkoudheid, keelpijn of griep. Eigenlijk is het belangrijkste verschil tussen een gewone verkoudheid en een acute bronchitis een verschil in gradatie en lokalisatie. Als de symptomen zich beperken tot de bovenste luchtweg (verstopte neus, keelpijn, kuchhoest) spreken we van een verkoudheid; als de infectie dieper gaat met sterke hoestprikkel en eventueel fluimen, dan noemen we dit bronchitis, maar de virussen zijn meestal dezelfde. Omdat tientallen soorten virussen dezelfde symptomen geven en er vaak meerdere soorten tegelijkertijd circuleren, kan men meerdere verkoudheden of bronchitisaanvallen op korte tijd doormaken.

Uitzonderlijk wordt een acute bronchitis veroorzaakt door een bacterie, als een complicatie na een eerdere virale infectie, zoals een verkoudheid.

Acute bronchitis treedt vooral op in de winter. Als je astma of COPD hebt, heb je meer kans om acute bronchitis te krijgen na een verkoudheid of griep. Ook als je rookt, is die kans groter.

Lees ook: Wat kan je doen tegen een droge hoest en slijmhoest?

Symptomen acute bronchitis

Hoe kun je acute bronchitis herkennen?

  • Hoest: Na een verkoudheid of griep blijf je hoesten. Vaak is het eerst een droge hoest, maar na enkele dagen moet je slijm ophoesten;
  • Kortademigheid, een piepende ademhaling;
  • Soms een pijnlijk gevoel op de borst;
  • Soms koorts.

Lees ook: Waarom moet je voorzichtig zijn met hoestsiroop en hoestwerende middelen?

Hoelang duurt een bronchitis?

Acute bronchitis geneest meestal spontaan binnen een week, zelfs wanneer het gaat om een bacteriële infectie. Soms duurt de hoest een aantal weken of maanden. Dit komt omdat het lang duurt voordat de ontsteking in de longen genezen is.

Lees ook: Dit zijn de 13 meest voorkomende bacteriële infecties

Behandeling bronchitis

  • Je hoeft niet in bed te blijven maar doe wel rustig aan. Ook met koorts mag je gerust even naar buiten. Drink voldoende, zeker als je koorts hebt.
  • Vermijd factoren die hoestprikkels uitlokken (mist, droge lucht...).
  • Stop met roken. Door het roken ben je vatbaarder voor infectie en duurt het herstel ervan langer.
  • Antihoestmiddelen, middelen die slijm afdrijven (expectorantia) of slijm vervloeien (mucolytica) zijn niet erg effectief, maar kunnen nuttig zijn bij pijnlijke of hinderlijke nachtelijke hoest. 
  • Omdat een acute bronchitis meestal veroorzaakt wordt door virussen, helpen antibiotica niet. Ze verminderen noch de duur van de hoest, noch de gevolgen ervan op het werk of de activiteiten van de patiënt. Een behandeling met antibiotica is enkel gerechtvaardigd wanneer de bronchitis veroorzaakt wordt door bacteriën en bij risicopatiënten, bv. mensen met een verminderde immuniteit en misschien ook slecht gecontroleerde diabetici.

Neem contact op met je huisarts:

  • als de klachten na twee weken niet over zijn,
  • als je enkele dagen koorts hebt en je ziek voelt
  • als je bloed ophoest,
  • als het slijm een gelige of groenige tint heeft, wat kan wijzen op een bacteriële infectie.

Lees ook: Wat kan je doen als je baby of peuter vaak hoest?

Bronnen:
https://www.mayoclinic.org
https://www.lung.org


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram