Wat kan u zelf doen bij COPD?

Laatst bijgewerkt: november 2009

nieuws COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) is een ongeneeslijke longziekte. Bij deze ziekte zijn de luchtwegen vernauwd en de longblaasjes kapot. COPD is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.
Mensen met COPD komen adem tekort als ze bijvoorbeeld de trap oplopen. Die benauwdheid wordt door de jaren heen steeds erger.
Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD, maar niet de enige. Ook mensen die nooit gerookt hebben kunnen COPD krijgen door bv. meeroken, een erfelijke aandoening of fijn stof op het werk. In 9 op de 10 gevallen ontstaat COPD door jarenlang te roken.
Hoewel COPD niet te genezen is, zijn de klachten met een goede behandeling te verlichten. Als u COPD hebt, kunnen medicijnen er voor zorgen dat u minder hoest en minder kortademig wordt, dat uw luchtwegen beter in conditie zijn en beschermd worden tegen prikkels. Mensen met COPD gebruiken voornamelijk medicijnen die ze moeten inhaleren, dus inademen.
Of u extra zuurstof nodig hebt, hangt af van de ernst van het zuurstoftekort in uw bloed. Klachten die mogelijk op een zuurstoftekort wijzen zijn kortademigheid, benauwdheid, onrust, moeite om in slaap te komen, hartkloppingen, verwardheid en sufheid.

Prikkels vermijden
Bepaalde prikkels zoals tabaksrook, bak- en braadluchtjes, parfum, chemische stoffen, schoonmaakproducten, inkt, uitlaatgassen... kunnen de klachten verergeren.
Ook weersomstandigheden, zoals mist, regen, vochtig weer, sterke temperatuurswisselingen of koude lucht, kunnen een negatieve invloed hebben. U kunt het beste samen met uw arts kijken welke prikkels u moet vermijden. Wanneer koude een rol speelt, kunt u 's winters voor het naar bed gaan de slaapkamer en het bed verwarmen. Ook kunt u mensen in uw omgeving vragen om niet in uw bijzijn te roken of parfum te dragen.

* Stoppen met roken
Stoppen met roken, voorkomt dat uw longen nog meer schade oplopen en dat klachten verergeren.

Luchtvervuiling
Op dagen met luchtvervuiling of door verblijf op plekken zoals langs drukke wegen kunnen uw luchtwegklachten verergeren. U kunt merken dat u meer medicijnen moet gebruiken en het is mogelijk dat u in het ergste geval misschien wordt opgenomen in het ziekenhuis.
• Vermijd bij ernstige smog (zware) lichamelijke inspanning. Bij zomersmog geldt dit vooral in de middag en vroege avond.
• Sport vooral bij (ernstige) smog liever niet bij drukke verkeerswegen, met name tijdens spitsuren.
• Het is belangrijk om, ook bij luchtvervuiling, te blijven ventileren en regelmatig te luchten. Lucht bij voorkeur buiten de spitsuren en niet aan de kant van uw woning die aan een drukke weg ligt.
• Laat de auto zo veel mogelijk staan, want in de auto is de lucht vaak nog vuiler dan buiten.
• Controleer dagelijks de luchtkwaliteit in uw omgeving en plan uw activiteiten verstandig.
• Merkt u dat u bij ernstige smog meer gezondheidsklachten heeft, bespreek dan uw medicijngebruik met uw arts.
• Als u wilt verhuizen naar een plaats met zo weinig mogelijk luchtvervuiling, kies dan een plaats die zo ver mogelijk, en minimaal 300 meter verwijderd is van drukke verkeerswegen en verkeersknooppunten. Niet te dicht bij industrieën, dierenfokkerijen of bedrijven die veel stof, vuil of schadelijke gassen produceren. De lucht is meestal schoner in plaatsen vlak aan zee. Ook in het Middellandse-Zeegebied, behalve dichtbij grote steden, is de lucht meestal schoner.

Bewegen
Door lichaamsbeweging verbetert uw uithoudingsvermogen, worden u ademhalingsspieren sterker en wordt u minder benauwd. Door conditieverbetering raakt u minder snel vermoeid. Ook herstelt u meestal sneller na een verkoudheid of griep. Meer bewegen maakt minder ziek.

Pas op voor griep
Verkoudheid en griep (luchtweginfecties) kunnen de klachten van mensen met COPD verergeren. Griep geeft zelfs grote kans op complicaties, zoals longontsteking. Elke longontsteking is een aanslag op de longen, daarom is het belangrijk luchtweginfecties te voorkomen. Een jaarlijkse griepprik is daarom noodzakelijk voor mensen met COPD.
Het lukt niet altijd om luchtweginfecties te voorkomen. Hou daarom de signalen van een infectie goed in de gaten, zoals:
• meer vermoeidheid
• meer kortademigheid
• temperatuursverhoging
• minder eetlust
• verandering van de kleur of taaiheid van opgehoest slijm.
Wanneer u deze signalen opmerkt, moet u er zo snel mogelijk iets aan doen, om de schade voor uw luchtwegen te beperken. Neem contact op met de huisarts om te bespreken of u extra medicijnen nodig heeft. Neem daarnaast meer rust en verlaag uw tempo. Hoest het slijm goed op en blijf goed eten en drinken. Vloeibaar voedsel, zoals yoghurt of vla, eet soms gemakkelijker.

Lees ook: Wat is COPD?


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram