ad

Stamceldonatie

Laatst bijgewerkt: september 2011
stamceldonatie-aff-200.jpg

nieuws Een behandeling met stamcellen is van levensbelang voor mensen met een bloedziekte, zoals leukemie. Zij kunnen gered worden met een transplantatie van stamcellen van een geschikte donor.

Als een patiënt stamcellen nodig heeft, gaan de artsen eerst op zoek naar een donor in de familie. De kans dat broers of zussen de juiste stamcellen hebben is 1 op 4. Omwille van de steeds kleiner wordende gezinnen wordt vaak geen geschikte donor gevonden en moeten de artsen op zoek naar een onverwante donor. Deze zoektocht is niet eenvoudig: de weefsels van de donor moeten immers matchen (‘compatibel zijn’) met de weefsels van de patiënt en die kans is slechts 1 op 50.000. Een speld in een hooiberg...
Om een donor te vinden, kunnen artsen terecht bij het Belgische Register van stamceldonoren van het Rode Kruis. In deze databank worden momenteel de gegevens van 48.360 kandidaat-donoren bijgehouden. Als een match wordt gevonden, dan contacteert het donorcentrum de potentiële donor met de vraag om stamcellen te doneren.

zie ook artikel : Stamceltechnologie. Modegril of therapie voor de toekomst?

Groot aantal stamceldonoren nodig

Aangezien de kans dat een patiënt een geschikte donor vindt slechts 1 op 50.000 is, is een grote databank met stamceldonoren erg belangrijk. Hoe meer kandidaat-donoren, hoe groter de kans op een match en hoe meer mensen geholpen kunnen worden. Daarom werkt het Belgisch Register van stamceldonoren samen met een 60 tal registers uit de hele wereld. Momenteel komt het overgrote deel van het donormateriaal voor Belgische patiënten uit het buitenland.

De Maakbare Mens en het Rode Kruis-Vlaanderen lanceren een oproep

‘Doe vandaag eens iets levensbelangrijks’ is een campagne van De Maakbare Mens vzw en Rode Kruis-Vlaanderen. De doelstelling is om stamceldonatie bekend te maken en om vooroordelen weg te werken. Uiteindelijk streeft deze campagne ernaar om het aantal geregistreerde stamceldonoren te verhogen met 10.000 personen. Bij voorkeur jonge donoren zodat ze lange tijd in aanmerking komen voor een eventuele stamceldonatie. De leeftijd waarbij een donor zich kan registreren is tussen 18 en
50 jaar. Op www.stamceldonor.be vindt men alle nuttige nformatie en een inschrijvingsformulier voor wie zich wil aanmelden als donor.

Meer info via www.demaakbaremens.org
ad


pub