ad

Preconceptie screening op ‘vijfde kinderziekte’ (Parvo B19)

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) pleit ervoor om vrouwen die werken in situaties met risico op besmetting met een infectieziekten, zoals bijvoorbeeld kinderdagverblijven, kleuter- en basisonderwijs, voor aanwerving te testen of ze de ‘vijfde kinderziekte’ (Erythema infectiosum of Parvo B19) al hebben doorgemaakt.
Indien een uitbraak van de vijfde ziekte plaatsvindt kan dit ernstige gevolgen hebben wanneer een kinderverzorgster die zwanger is de infectie niet eerder heeft doorgemaakt en dus niet beschermd is. Infectie in de zwangerschap kan namelijk leiden tot de dood van de fœtus.
Vanzelfsprekend kan een werkneemster met zwangerschapswens altijd vragen om een test op een later tijdstip, bijvoorbeeld vanwege een voorgenomen zwangerschap om na te gaan of zij al positief geworden is.
Er bestaat geen vaccin tegen Parvo B19.
Ook t.a.v. het Cytomegalievirus geldt hetzelfde advies om zich te laten testen. Maar daar biedt een eerdere besmetting geen uitzicht op 100% bescherming, omdat een klein percentage bij herinfectie toch een kindje met aangebroen afwijkingen kan krijgen.
ad


pub