Shockwave Treatment niet het beste bij schouderpijn

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Extracorporale shock wave therapie (ESWT) is een niet-operatieve behandeling metgeluidsschokgolven om het natuurlijke genezingsproces in overbelaste of verkalkende pezen op gang te brengen en te versterken. Het wordt onder meer gebruikt bij de behandeling van tenniselleboog, hielspoor, achillespeesletsels en bij chronische schouderpijn ten gevolge van o.m. een peesletsel met verkalking rond het gewicht (calcificerende tendinitis van de schouder of ‘kalkschouder’). De veronderstelling is dat ESWT het herstel van weefsel en de vermindering van kalkafzetting stimuleert en de pijn vermindert.
Eerdere studies toonden aan dat ESWT met hoge intensiteit waarschijnlijk effectief is op de korte termijn bij chronische calcificerende tendinitis. ESWT met lage intensiteit is op korte termijn waarschijnlijk niet effectief. Het is onduidelijk wat de effectiviteit van ESWT met hoge of lage intensiteit op de lange termijn is.
Een nieuwe Noorse studie gepubliceerd in het gezaghebbende British Medical Journal heeft echter grote twijfels bij de effectiviteit van ESWT. In deze studie werd alleen gewerkt met ESWT met matige en lage intensiteit, niet het hoge intensiteit. Die behandeling werd vergeleken met een specifiek oefenprogramma. Na 18 weken bleek 64% van de oefengroep minder pijn en ongemak te hebben tegenover slechts 36% in de ESWT-groep.


pub