ad

Welk fopspeen kiezen?

Laatst bijgewerkt: oktober 2020

nieuws Een platte fopspeen zou minder belastend zijn voor de ontwikkeling van het gehemelte en van de tandboog. Toch zijn de meeste misvormingen van het gebit meer te wijten aan de zuigbeweging zelf.
Je baby kan een platte speen makkelijker in zijn mondje houden. De fopspeen valt dus minder snel op de grond. Hierdoor is de hygiëne beter en het gevaar voor bacteriën kleiner.
Gebruik best een fopspeen van silicone: het wekt bijna nooit allergieën op. Rubber (latex) is soepeler en comfortabeler, maar kan wel een allergische reactie veroorzaken (soms al binnen het uur). Bovendien zitten er in latex additieven en kleurstoffen. Die kunnen op langere termijn reacties opwekken, bv. contacteczeem (een rode, schilferende en jeukende huid). Een fopspeen van latex verslijt ook sneller. Breken er stukjes af, dan kan je kindje die stukjes inslikken. Dit is erg giftig. Silicone is sterker, waardoor de fopspeen minder snel scheurt. Koop je toch latex fopspenen, kook ze dan voor het eerste gebruik zeker 10 minuten af.
Zuigspeen en schildje moeten symmetrisch zijn zodat de fopspeen in om het even welke stand correct in de mond zit. Het schild moet een holle vorm hebben en moet groot genoeg zijn zodat hij niet volledig in de mond kan gestoken worden. Er moeten ventilatieopeningen zijn in het schild om huidirritatie door speeksel te vermijden.

Hygiëne
• Leg de fopspeen regelmatig gedurende 10 minuten in kokend water om hem te ontsmetten. Fopspenen vallen namelijk heel vaak op de grond en worden in de kinderopvang ook wel eens gewisseld tussen kinderen.
• Steek nooit de fopspeen in je eigen mond om hem 'proper' te maken. De cariës-actieve microben uit jouw tanden worden zo doorgegeven aan je kind. Zodra het kind tandjes heeft, zetten die microben zich vast op het glazuur en gaan ze zich ontwikkelen. Dit kan aanleiding geven tot cariës. Zo spelen fopspenen onrechtstreeks een rol bij het ontstaan van tandbederf.
• Leg je kind nooit te slapen met honing, confituur, enz. op de fopspeen of met een (zoete) papfles. 's Nachts produceert de mond minder speeksel en vermindert de natuurlijke spoeling van de tanden. Vooral in de omgeving van de snijtanden zit er weinig speeksel en daar is ook het contact met de suikers het grootst. Onder invloed van bacteriën zet de suiker zich om in zuren, die de demineralisatie van de tanden bevorderen, met als mogelijk gevolg de beruchte fopspeencariës.

Veilig gebruik
• Hou de slijtage van de fopspeen in de gaten. Komen er scheurtjes of puntjes in de speen, gooi de fopspeen dan weg. Trek regelmatig eens aan het speentje. Zo kan je zien of het niet losscheurt van de houder (het schildje) en kan je zorgen dat je kindje niet per ongeluk (een stuk van) de losgekomen speen inslikt.
• Begint je kindje op de fopspeen te bijten, geef het dan een bijtring.
• Bevestig een fopspeen nooit aan koordjes, touwtjes, kettingen, linten, veters of losse kledingsdelen. Je kind kan hierdoor worden gewurgd. Ze zijn gevaarlijk, zelfs wanneer de systemen vanzelf loskomen. Steek zeker geen touwtje in de ventilatiegaten van het schildje. Die gaten voorkomen namelijk dat je kind zou stikken wanneer het de fopspeen met schild en al in zijn mond stopt. Laat een kind zeker nooit met een fopspeenketting slapen.
ad


pub