ad

Hoe herken je een hartstilstand?

Laatst bijgewerkt: september 2009

nieuws Bij een plotse hartstilstand stopt het hart met pompen en stroomt het bloed in het lichaam niet meer. Omdat er geen zuurstofrijk bloed meer rondgepompt wordt, leidt een hartstilstand binnen een paar seconden tot bewusteloosheid. Dit komt omdat de hersenen als eerste orgaan reageren op het zuurstoftekort. Als het slachtoffer niet snel gereanimeerd wordt, zullen organen afsterven. Na ongeveer vier tot zes minuten raken hersencellen onherstelbaar beschadigd. Daarna lopen ook andere organen schade op. Een hartstilstand leidt zonder reanimatie tot de dood.

Een slachtoffer van een hartstilstand is bewusteloos. Hij of zij reageert niet. Het slachtoffer ademt niet of de ademhaling is abnormaal en reageert niet wanneer hij of zij wordt aangesproken en voorzichtig aan de schouders wordt geschud. Het slachtoffer ziet er "dood" uit, met een wasbleek gezicht zonder uitdrukking. Het gezicht kan ook paarsblauw aanlopen. In de eerste minuten kunnen trekkingen, die lijken op epilepsie, voorkomen.

De oorzaak van een hartstilstand is vaak een acuut hartinfarct, waardoor hartritmestoornissen kunnen ontstaan. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld een ziekte aan de hartspier (cardiomyopathie), een ontsteking aan de hartspier (myocarditis), hartfalen of een elektriciteitsongeval. Soms spelen erfelijke oorzaken een rol. Het hart kan ook tot stilstand komen door problemen met de ademhaling, bijvoorbeeld bij verstikking of verdrinking.
Het risico op een hartstilstand neemt toe met de leeftijd. De gemiddelde leeftijd van een slachtoffer van een hartstilstand ligt rond de 65 en 66 jaar. Mannen lopen een hogere kans op een hartstilstand.
ad


pub