Heesheid

Laatst bijgewerkt: November 2015 | 43 reacties

dossier Heesheid is meestal een onschuldig verschijnsel bij een luchtweginfectie, maar af en toe is een hese stem het eerste teken van keelkanker. Raadpleeg daarom steeds je dokter wanneer je stem het laat afweten.

Onze stem is een verzameling van klanken die ontstaan in het strottenhoofd. In dat strottenhoofd bevinden zich twee stembanden die trillen wanneer er lucht passeert en deze trillingen gaan gepaard met geluid. De spanning in de stembanden bepaalt de aard van de geproduceerde klanken en die spanning wordt geregeld door kleine spiertjes.

Een hese stem is meestal het gevolg van een ontstekingsproces van stembanden of keelholte. Spreken wordt moeilijker en soms zelfs pijnlijk. Heb je op hetzelfde moment een bovenste-luchtweginfectie, dan is je stemprobleem ongetwijfeld een gevolg van de infectie. Maar heesheid kan nog andere oorzaken hebben.

Oorzaken van heesheid

dr-oz-keel-170_400_05.jpg
• Ontstekingen van de bovenste luchtwegen en/of stembandontstekingen
• Overmatig roken
• Overmatige blootstelling aan rook, stof of andere prikkelende stoffen
• Langdurige stress
• Verkeerd of geforceerd stemgebruik
• Na een operatie onder narcose waarbij men een buisje in de keel kreeg
• Keelkanker

zie ook artikel : Strottenhoofdkanker (keelkanker - larynxkanker))

Onderzoek

Wanneer je hees bent ten gevolge van een bovenste luchtweginfectie,dan is geen verder onderzoek nodig. De heesheid verdwijnt straks weer vanzelf met het verdwijnen van de infectie.

Met heesheid zonder duidelijke oorzaak moet je echter altijd je dokter raadplegen. Een hese stem kan immers het eerste teken zijn van keelkanker, vooral wanneer de heesheid voorkomt boven de 50 jaar bij een roker en het probleem langer dan drie weken aanhoudt. Is het niet duidelijk waarom je een hese stem hebt, dan zal de arts een keelspiegelonderzoek doen. Levert dit onderzoek geen abnormaliteiten op, dan kan een functioneel stemonderzoek worden voorgesteld, waarbij wordt nagegaan of de stem goed, verkeerd of geforceerd gebruikt wordt. Nogal wat leerkrachten met een van nature zacht stemgeluid forceren bijvoorbeeld hun stem waardoor heesheid kan optreden.

zie ook artikel : Strottenhoofdkanker (keelkanker - larynxkanker))

De oorzaak aanpakken

oz-keel-dr-150.jpg
Indien de arts een oorzaak vindt voor de heesheid, dan wordt deze gepast behandeld. Gaat het om een ontsteking, dan zullen een pijnstiller, stemrust en naargelang de ziekteverwekker een antibioticum soelaas brengen.

Rokers kunnen ter gelegenheid van een hese stem, een nieuwe poging doen om met roken te stoppen. Vergeet niet dat roken ook een belangrijke oorzaak is van keelkanker.

Vindt men een keelkanker, dan hangt de aard van de behandeling af van het stadium waarin de kwaadaardige knobbel ontdekt wordt. Hoe eerder men de kanker ontdekt, hoe groter de kans op genezing.

Heeft de heesheid mogelijk te maken met langdurige, emotionele stress, dan moet er gezocht worden naar oplossingen voor het onderliggend probleem of naar manieren om je te ontspannen.

Functionele heesheid tenslotte, d.i. heesheid die ontstaat tengevolge van verkeerd of geforceerd gebruik van de stem, kan goed behandeld worden door een logopedist. Eventuele stembandknobbeltjes kunnen zelfs weer verdwijnen wanneer men de stem goed leert te gebruiken.

zie ook artikel : Stoppen met roken: een uitdaging

Praktische tips om heesheid te voorkomen

• vermijd extreem luid of schor praten, gillen of schreeuwen;
• vermijd op een toon te zingen die voor jou (nog) te moeilijk haalbaar is
• heb je last van een kuchhoest of een kriebel in de keel, vermijd dan je keel te schrapen;
• vermijd sigarettenrook.


verschenen op : 01/09/2000 , bijgewerkt op 03/11/2015

43 reacties

Heesheid

door anoniem, 23 December 2017 om 21:35

Ik ben al 6 dagen hees ik heb prikels in mijn borst en keel en brandende maag ben nog niet naar dokter gewees wat moet ik doen ???

Heesheid

door valletta, 10 August 2017 om 22:47

dikwijls hees wat moet ik doen ben ook specialist geweest

Heesheid

door anoniem, 28 July 2014 om 11:31

Consulteer gewoon een dokter of keelspecialist die kunnen de juiste diagnose stellen.

Heesheid

door chris gielen, 30 September 2013 om 14:05

ik ben sinds 5 weken zo hees als een pot, ales is nagekeken, had wel stafilokokken, heb al vier dozen antibiotica uit en het helpt niks, kan er iets neurologisch niet in orde zijn?

Heesheid

door eildert wubs, 24 August 2013 om 16:20

Mijn vader rookt pijp en is al een week of drie schor ,hees ,hij is 88 jaar .hij heeft geen pijn maar praat schor ,wat kan de oorzaak zijn een poliep of komt het gewoon door het pijp roken ,hebt u een conclusie

bekijk alle 43 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt