Mannen met veel partners lopen hoger risico op prostaatkanker

Laatst bijgewerkt: maart 2003

nieuws Mannen die veel seksuele partners hebben lopen een hoger risico op prostaatkanker in vergelijking met monogame mannen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie die gegevens van 753 mannen tussen 40 en 64 met prostaatkanker vergeleek met 703 gezonde mannen.
Mannen die in de loop der jaren 30 of meer seksuele partners hadden, bleken gemiddeld 2,7 keer meer kans op prostaatkanker te hebben dan monogame mannen. Slechts 16% van de mannen met prostaatkanker bleken monogaam te zijn, in vergelijking met 22% bij de gezonde mannen. 17% van de zieke mannen had meer dan 30 partners gehad. Bij de gezonde mannen was dat slechts 13%.
De onderzoekers vonden geen verband tussen het aantal seksuele contacten en prostaatkanker: monogame mannen die vaak vrijden hadden niet meer kanker dan niet-monogame mannen die veel minder frequent vrijden.
Een verklaring hebben de onderzoekers niet direct. Zij vermoeden dat bepaalde seksueel overdraagbare aandoeningen mogelijk een invloed kunnen hebben, zoals er bijvoorbeeld ook een verband bestaat tussen het humaan papillomavirus en baarmoederhalskanker bij vrouwen en peniskanker bij mannen. Dit onderzoek geeft volgens de onderzoekers een bijkomend argument om bij wisselende seksuele contacten steeds een condoom te gebruiken.

Bron: American Journal of Epidemiology, 15 juni 2001

Lees ook: Prostaatklachten: deel 1. Aandoeningen van de prostaat
Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram