Kinderen veilig mee op de fiets

nieuws Kinderen jonger dan 1 jaar neem je beter niet mee op de fiets. Zeker niet voor langere trajecten, want ze zijn nog niet opgewassen tegen de schokken en ze nemen nauwelijks een stevige zithouding aan.

Op het fietszitje
Fietszitjes zijn geschikt voor kinderen tot ongeveer 6 jaar. Het minimumgewicht van een kind is 9 kg om in een fietszitje vervoerd te worden. Een zitje achteraan op de fiets is veiliger dan een zitje vooraan. De zitjes vooraan bieden minder steun aan het kinderhoofdje en maken de fiets minder wendbaar. Kinderen met een gewicht tot 15 kg kunnen nog op een voorzitje. Bij de achterzitjes bestaan er 2 soorten: voor kinderen van 9 tot 15 kg en voor kinderen van 9 tot 22 kg.

Hoe kies je een veilige fietsstoel?
* Het zitje moet voorzien zijn van het Europese veiligheidslabel EN 143 44.
* Kies een zitje met gordels zodat je kind vast zit.
* Kies voor een stevige stoel die je bij voorkeur op het kader achteraan op de fiets kan bevestigen.
* Een zitje met een hoge rugsteun beschermt het hoofd beter. Ideaal is een uitsparing ter hoogte van het hoofd, zodat het kind comfortabel zit met een fietshelm aan.
* Kies voor een zitje met in de hoogte verstelbare voetsteunen, die verhinderen dat de voetjes van het kind tussen de spaken terechtkomen.

In de fietskar
Kinderen tot ongeveer 7 jaar kunnen mee in de fietskar. Voordeel hier is dat het kind beschermd zit tegen regen en koude. Daarnaast brengt de fietskar je fiets minder snel uit evenwicht dan een fietszitje. Een kar vastgemaakt aan het achterwiel kantelt minder gemakkelijk dan een vastgemaakt onder het zadel, tenzij deze laatste voorzien is van een soort bolmechanisme. Met dit mechanisme blijft de kar staan, ook al ligt de fiets op de grond. Sommige karren zijn voorzien voor vervoer van 2 kinderen.

Hoe kies je een veilige fietskar?
* Kies een kar met gordels.
* Kies een kar die bevestigd wordt aan de naaf van het achterwiel van de fiets.
* Let erop dat handjes en voetjes de wielen van fietskar of fiets niet kunnen raken.
* Een fietskar met een veiligheidsnorm verdient de voorkeur, zoals de Amerikaanse ASTM-norm of de Duitse GS-norm.
* De fietskar moet uitgerust zijn met reflectoren. Als je in het donker rijdt, breng dan een rood achterlicht aan wanneer de fietskar het fietslicht verbergt.

Op de aanhangfiets
Vanaf de leeftijd van 4 jaar kan je zoon of dochter meetrappen op de aanhangfiets. Deze heeft slechts één wiel en het kader is vastgemaakt aan de fiets van de volwassene. Je kind heeft wel een eigen stuur, maar kan het zelf niet gebruiken. Dit systeem is vooral interessant voor kinderen die nog niet kunnen rijden op een fiets zonder zijwieltjes.

Hoe maak je de aanhangfiets veiliger?
* Zorg ervoor dat je aanhangfiets stevig en stabiel aan je fiets vast hangt. Maak ter controle eerst een proefritje.
* Controleer of je kind niet het maximum toegelaten gewicht van dat systeem overschrijdt. Dit geldt evengoed voor de fietsstoel, fietskar en fietsstang.

Met de fietsstang
Begint je kind al een beetje met fietsen, dan kan je de gewone kinderfiets met een stang vastmaken aan de fiets van de volwassene. Voordeel hier is dat je het kind voorttrekt als het moe is, op afstand houdt bij druk verkeer en vooruit helpt op hellingen. Hou er wel rekening mee dat je veel sneller hellingen afgaat met een kind en kinderfiets achteraan. De remafstanden vergroten ook. Oefen voor alle veiligheid eerst even op rustige wegen. Dit geldt trouwens evengoed bij het gebruik van een aanhangfiets.


Welk systeem je ook kiest, zet je kind altijd een fietshelm op. Controleer steeds of je kind niet het maximum toegelaten gewicht van dat systeem overschrijdt.
Met een veiligheidsvlaggetje en reflectoren merken andere weggebruikers jullie beter op.

Laatst bijgewerkt: augustus 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram