ad

Tips voor een veilige Barbecue

Laatst bijgewerkt: mei 2021

nieuws Veilig opstellen
• Plaats de barbecue op een goede, stevige, vlakke ondergrond.
• Zet de barbecue nooit op een wankele (tuin)tafel
• Zet de barbecue op een windvrije plaats.
• Zet op de camping dat de barbecue ver van de tent af. Let op fladderende flappen van tenten.
• Plaats de barbecue niet te dicht bij tafellakens, parasols, tuinmeubels en struiken.

Veilig aansteken
• Gebruik nooit spiritus, benzine, brandgel (brandpasta) of petroleum als aanmaakmiddel. Deze brandbare vloeistoffen veroorzaken in combinatie met open vuur een steekvlam. De steekvlam kan zeer ernstige brandwonden veroorzaken.
• Overgiet een eenmaal brandende barbecue nooit met extra brandstof.

Houtskool/briketten
Bruine aanmaakblokjes zijn milieuvriendelijk, onbeperkt houdbaar, reukloos en niet giftig. Ze zijn gemaakt van geperst naaldhout met paraffine. De brandduur is 10 à 12 minuten.
• Plaats bruine aanmaakblokjes altijd bovenop en nooit onder houtskool of briketten. Zo is de juiste zuurstoftoevoer gegarandeerd.
• Steek de breukzijde aan met een lange lucifer.
• Wacht ± 20 minuten, dan is de barbecue gebruiksklaar.
• Blaas niet in het vuur, gebruik een blaasbalg of waaier.

Gas
• Controleer de datum op de gasfles.
• Controleer de gasslang regelmatig op gaatjes (eventueel met een beetje zeepsop).
• Zet de gasfles rechtop naast de barbecue.
• Haal de deksel van de barbecue af voordat je hem aansteekt.
• Steek de barbecue direct aan op het moment dat het gas wordt opengedraaid.
• Een gasfles die is gaan roesten, lekken of andere duidelijke schades vertoont, mag niet worden bijgevuld.

Elektrisch
• Zet nooit een elektrische barbecue in de buurt van water/zwembad.
• Leg het snoer zo min mogelijk in de looproute en laat het over de grond lopen. Bij struikelen kan de barbecue omvallen.
• Rol de verlengkabel van een elektrische barbecue volledig af.

Veilig bedienen
• Eén persoon bedient de barbecue en is verantwoordelijk.
• Degene die de barbecue bedient is altijd nuchter.
• Zorg dat omstanders met alcohol op meer dan 2 meter van de barbecue blijven.
• Gebruik spiezen met een houten handvat. Metalen handvatten kunnen lelijke brandwonden veroorzaken.
• Gebruik vleestangen.
• Prik niet in het vlees, dit spat en geeft extra vlammen.
• Zorg ervoor dat er geen alcoholhoudende dranken in de buurt van de barbecue staan. Door de hitte kunnen de alcoholdampen ontvlammen.
• Overgiet een eenmaal brandende barbecue nooit met extra brandstof.
• Verplaats nooit een brandende barbecue.

Kinderen
• Zorg dat kinderen weten dat de barbecue gevaarlijk is als ze te dichtbij komen.
• Laat kinderen niet in de buurt van de barbecue spelen.
• Verwijder voetballen, frisbees en dergelijke tijdelijk uit de tuin/kampeerplaats.
• Zorg dat fietsjes en rollend speelgoed uit de buurt blijven.

Kleding
• Draag geen lichtontbrandbare kleding zoals een nylon zwempak of zwembroek.
• Barbecue niet met ontbloot bovenlijf.
• Over het algemeen geldt dat vezels van plantaardige afkomst snel vlamvatten bij open vuur, ook bij lage temperaturen. De vlammen verspreiden zich snel, ze verhogen de kans op brandwonden in het gezicht en kunnen een inhalatietrauma veroorzaken.
• Vezels van dierlijke afkomst schroeien aanvankelijk en vatten minder snel vlam; vlammen verspreiden zich trager dan bij plantaardige vezels.
• Kunstvezel: Textiel van synthetische samenstelling vat niet snel vlam, verkoolt niet maar krimpt en smelt. Smeltend textiel heeft een hoge temperatuur en veroorzaakt daardoor kleine, maar diepe brandwonden.
• Ruimvallende kleding vat sneller vlam. Harige weefsels, zoals pluche, flanel en badstof raken sneller in brand dan gladde weefsels.

Veilig opruimen
Omdat de barbecue gloeiend heet is na gebruik, moet je extra oppassen met opruimen. Laat de barbecue, in geen geval, onbeheerd achter als er kinderen in de buurt zijn.

• Houtskool blijft urenlang nagloeien, zorg ervoor dat alles goed dooft. Gebruik, indien nodig, zand of water bij het doven.
• Verplaats nooit een brandende of nog warme barbecue.
• Houd kinderen (en huisdieren) uit de buurt van de warme barbecue.
• Ruim de as pas op als de barbecue helemaal afgekoeld is!
• Draai de gaskraan bij een gasbarbecue dicht en zet de warmtestand uit.
• Haal bij een elektrische barbecue de stekker uit het stopcontact als deze niet meer gebruikt wordt.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub