ad

Voorzichtig met berenklauw

Laatst bijgewerkt: juli 2013

nieuws Het sap van de reuzeberenklauw (Heracleum mantegazzianum) bevat een bijtende stof die in combinatie met de ultraviolette stralen van de zon reageert als een zuur en ernstige brandwonden veroorzaakt op de huid (fotosensibilisatie). Bij regenweer irriteert de plant veel minder.

Ook vele andere planten uit de schermbloemfamilie (zoals fluitekruid, pastinaak, akkerscherm, lavas, peterselie en selder), St. Janskruid (hertshooifamilie), wijnruit, bergamotcitroen en moerbei kunnen gelijkaardige fototoxische huidreacties veroorzaken.

Ongeveer 24 uur na het contact met het sap ontstaan rode, jeukende vlekken, die enkele uren later overgaan in een scherp begrensde ontsteking van de huid met zwelling en blaarvorming. Deze letsels kunnen er uitzien als echte brandwonden en genezen pas na 1 à 2 weken. Na genezing kunnen ze een bruinverkleuring (hyperpigmentatie) van de huid achterlaten.

Als het sap in de ogen terechtkomt, kan in sommige gevallen permanente blindheid ontstaan. Het sap van de berenklauw is ook giftig bij inname.

De reuzenberenklauw is een mooie plant met witte paraplugrote bloemschermen die langs bermen in het wild groeit langsheen de autosnelwegen en spoorlijnen en in verwaarloosde tuinen en bossen. De enorme bladeren zijn behaard en de stengel is roodgevlekt. Hij bloeit van juli tot september.

Tips om problemen te vermijden
• Raak de plant niet aan en waarschuw ook de kinderen ervoor.
• Laat kinderen nooit fluitjes of blaaspijpjes maken uit de holle stengel van de plant.
• Als de plant in de omgeving groeit van kinderspeelplaatsen, kunt u aan de groendienst van uw gemeente vragen om de reuzeberenklauw te verwijderen.
• Bij werkzaamheden in de tuin (snoeien of gras maaien) kunt u het best vermijden dat sap van de reuzeberenklauw op uw huid terechtkomt. Draag handschoenen en kledij die hals, armen en benen bedekt. U moet er wel rekening mee houden dat het sap soms dwars door de kledij kan dringen.
• Eet nooit van de berenklauw.
Spoel onmiddellijk overvloedig met koud water als het sap op de huid is terecht gekomen. U vermijdt best de zon gedurende één week. Ga zeker naar de huisarts als er huidletsels te zien zijn.
ad


pub