ad

Jeuk na het zwemmen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Als je na een zwempartijtje in zoet water vol staat met fel jeukende rode vlekjes en bultjes, net alsof je mazelen hebt, dan heb je waarschijnlijk zwemmersjeuk. Ieder jaar zijn er in de zomer wel her en der meldingen van zwemmersjeuk.
De jeuk wordt verzoorzaakt door larven van wormpjes die bij eenden of andere watervogels voorkomen: Trichobilharzia (en niet van luizen zoals vaak gedacht). Deze larven zijn in ons land vooral afkomstig van poelslakken, die tussengastheer spelen voor de parasiet. De larven kunnen een klein stukje in de menselijke huid binnen dringen. Dit veroorzaakt een allergische reactie met huidirritatie. Na enkele uren verdwijnt de jeuk meestal, de uitslag kan enkele dagen zichtbaar zijn. Bij een tweede contact kan de jeuk echter enige weken aanhouden en gepaard gaan met koorts en hoofdpijn.
Het zou momenteel de meest voorkomende gezondheidsklacht zijn in verband met recreatie in oppervlaktewater.
Buitenwater dat officieel als zwemwater aangemerkt wordt, wordt gecontroleerd op het voorkomen van het wormpje. Niet alle plaatsen waarin men kan zwemmen worden echter gecontroleerd. Het risico op zwemmersjeuk treedt vooral op in water waar men zowel de eenden als de slakken kan verwachten, veelal niet zo heel diep, stilstaand of langzaam stromend water.
Tips:
- Beperk je zwembeurt en trek meteen droge kleren aan als je wat voelt.
- Stevig afdrogen zorgt ervoor dat je meer larfjes je huid inwrijft.
- Koele compressen kunnen de jeuk verminderen. Bij erge jeuk kan een zalf met cortisone aangebracht worden of een antihistaminicum ingenomen worden.
- Indien u al eens zwemmersjeuk hebt gehad, moet u extra voorzichtig zijn als u in zoet water gaat zwemmen.
ad


pub