Simpele balanstraining voorkomt enkelverstuikingen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Een eenvoudig oefenprogramma, gebaseerd op een serie simpele balansoefeningen, reduceert het risico op een recidiverende enkelverstuiking met 35%. Dit zeggen onderzoekers van het VU Medisch Centrum uit Amsterdam in het British Medical Journal

Enkelverstuikingen zijn de meest voorkomende sportblessures. In Nederland vinden naar schatting 234.000 enkelverstuikingen per jaar plaats. De kosten van deze blessures lopen op tot meer dan €84.000.000.
Met name in het eerste jaar na een enkelverstuiking bestaat er een verhoogd risico op herhaling van dit letsel. De helft van deze zogenaamde recidiverende letsels leidt tot chronische pijn, langdurige klachten en extra medische consumptie.
Een groep van 522 geblesseerde sporters (274 mannen en 248 vrouwen) tussen de 12 en 70 jaar oud werden verdeeld over twee groepen: een balanstraining- en een oefengroep.

De balanstraining bestond uit drie trainingssessies per week van maximaal dertig minuten. De oefeningen werden steeds moeilijker en zwaarder naarmate de acht weken vorderden. De oefengroep van 256 sporters kreeg een acht weken durend neuromusculair oefenprogramma aangeboden.
Alle sporters werden gedurende een jaar gevolgd. Tijdens deze periode rapporteerden 145 sporters een recidiverende enkelverstuiking; 56 (22%) in de balanstrainingsgroep en 89 (33%) in de controlegroep. Deze studie toont aan dat het balansprogramma het risico op een recidiverende enkelverstuiking met 35% reduceert.

zie ook artikel : Enkelverzwikking - of verstuiking


pub