Opgelet met kinderen aan het water

nieuws Kinderen kunnen al verdrinken in water met een diepte van 5 cm. Zonder dat u het merkt; kinderen die verdrinken, zakken geluidloos onder water zonder te huilen of te spartelen. Binnen 2 minuten is uw kind bewusteloos en binnen 4 tot 6 minuten heeft het onherstelbaar letsel opgelopen.

Wat kunt u doen om uw kind zo veilig mogelijk in aanraking te brengen met water? Leer uw kinderen om te gaan met water en blijf altijd opletten.

• Wennen aan water
Het is verstandig om kinderen al op vroege leeftijd aan water te laten wennen. Eigenlijk kan dit al meteen na de geboorte, in het badje of onder de douche. En kan uw dreumes kruipen? Laat hem of haar dan regelmatig door kruipdiep water rondkruipen.
Vanaf vier jaar kunnen kinderen op zwemles. Is uw kind van vier nog niet toe aan zwemles? Overweeg dan om met hem of haar te gaan peuter- en kleuterzwemmen.

• Juiste temperatuur
Voor baby’s moet de temperatuur van het zwemwater in ieder geval 31,5 graden Celsius zijn. Een temperatuur van 33 graden Celsius is ideaal.

• Hou uw kinderen altijd in de gaten en laat ze niet alleen het water ingaan. Zwemmen in open water is anders dan in een zwembad. De diepte is moeilijk in te schatten, omdat de bodem vaak niet te zien is. Door het vaak koude water kan er kramp ontstaan of onderkoeling. Vooral in zee onderschatten mensen nog wel eens de kracht van stromend water.

• Ga alleen zwemmen op toegelaten plaatsen waar bewaking is.

• Ga met uw kind niet te diep het water in. Te diep is: als het water boven zijn of haar heupen staat. Zet uw kind in een zwinnetje. Een zwinnetje is een stuk ondergelopen strand. Het water is daar meestal warmer. Let op: u kunt uw kind alleen veilig in een zwin zetten als deze niet in verbinding staat met de zee. Als een zwin wel in verbinding staat met de zee en het is afgaand water, dan kunnen er sterke stromingen ontstaan richting de zee.

• Zorg dat uw kind weet waar u zit. De oriëntatiepalen helpen hierbij. Laat uw kindje zich bewust worden bij welke paal u zit. Komt u vaker op het strand, kies dan steeds voor dezelfde paal.

• Zorg ook dat uw kind weet waar de reddingsbrigade zit en wat zij doen.
• Kijk uit met het gebruik van opblaasbare rubberboten, luchtbedden, zwemvleugels enzovoort. Omdat ze nogal windgevoelig zijn, drijven ze snel af.
• Leer uw kind dat het niet in open water mag duiken of springen. U weet nooit hoe diep het is en wat er op de bodem ligt.
• Gebruik de juiste hulpmiddelen. Let op leeftijd en gewicht van uw kleintje. Gebruik voor de allerkleinsten altijd een zwemluier.
• Gaat u met uw kind varen op een boot, doe uw kind dan een reddingsvest aan.

Laatst bijgewerkt: juli 2012

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram