Voorzichtig met seks op reis

Laatst bijgewerkt: september 2009

nieuws Op reis is de kans op toevallige seksuele contacten groter dan thuis. Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) of seksueel overdraagbare infecties (soi), zoals syfilis, gonorroe, hiv enzovoort kunnen dan ook een belangrijk probleem vormen bij reizigers. Zelfs een éénmalig onveilig seksueel contact kan voldoende zijn om zelf besmet te worden. Dit geldt zeker niet alleen voor jongeren, ook iets oudere toeristen kunnen beter hun voorzorgen nemen. Uit een recent onderzoek in Vlaanderen en Nederland bij reizigers die voor reisadvies kwamen, blijkt dat meer dan 1 op 10 van degenen die zonder partner reisden een nieuw seksueel contact had. Dit seksuele contact was meestal onverwacht en condoomgebruik hierbij hing vooral af van het feit of condooms meegenomen waren. Leeftijd speelde hierbij geen enkele rol.
Geen seksuele contacten op reis of alleen seksueel verkeer met uw vaste en trouwe partner, is natuurlijk de beste voorzorgsmaatregel.

Indien u op reis toch seks hebt met iemand anders dan uw vaste partner, is het gebruik van een condoom een absolute vereiste. Internationale studies leren steeds weer dat ongeveer 1 op de 20 (soms een hoger aantal) van de internationale reizigers ‘occasioneel’ seksueel contact hebben; gemiddeld gebruikt hierbij slechts 1 op de 8 correct een condoom.
• Koop uw condooms vóór de reis, omwille van de minder goede kwaliteit van de lokaal aangeschafte condooms. Wat kwaliteit betreft is er voor Europa in principe geen probleem. Als er op de verpakking een Europees ce-label staat, wil dat zeggen dat het condoom betrouwbaar is. Let altijd op de uiterste verkoopdatum. Buiten Europa zijn er niet altijd kwaliteitslabels. En als er al zijn, stemmen ze niet overeen met de Europese.
Bewaar condooms op de juiste manier: liefst op een koele en donkere plek, niet in de zon of portemonnee. Condooms kunnen maximaal een vijftal weken bewaard worden in uw portefeuille. Als u op stap gaat en u steekt condooms op zak, houd ze dan uit de buurt van scherpe voorwerpen zoals autosleutels. Bewaar ze ook liever niet te lang in het handschoenkastje van de auto.
• Bewaar condooms in de handbagage tijdens de vlucht. De lage temperatuur in de laadruimte van een vliegtuig kan de condooms beschadigen.
• Wanneer het condoom samen met een glijmiddel op waterbasis (bijvoorbeeld Gynintim® gel, KY®-gel) gebruikt wordt, is de kans op scheuren veel kleiner. Gebruik ook steeds een nieuw condoom.
Vaccinatie tegen hepatitis B is bij mogelijke seksuele risicocontacten aan te raden.
Pas op met alcohol. Menig toevallig en onveilig seksueel contact heeft plaats onder invloed van alcohol.

Soa kunnen ook overgedragen worden via besmet bloed en andere lichaamsvochten.
Vermijd zo veel mogelijk injecties, omdat de naalden altijd besmet kunnen zijn. Laat u alleen inspuiten indien de geneesmiddelen niet via de mond kunnen worden toegediend. Wanneer u voor lange tijd onderweg bent in afgelegen streken in Afrika, valt het te overwegen om enkele steriele naalden (sc en im) en spuiten (2 en 5 cc) mee te nemen in de reisapotheek, voor het geval u toch een injectie moet krijgen. Een kort medisch attest dat bevestigt dat deze naalden voor persoonlijk medisch gebruik en niet voor intraveneus druggebruik bedoeld zijn, wordt aangeraden.
• Ook tatoeëringen, acupunctuur, doorprikken van oorlellen en andere piercings, scheermesjes enzovoort kunnen een bron van besmetting zijn.
• In de meeste ontwikkelingslanden moet u een bloedtransfusie vermijden omdat de donors zelden op hiv-antistoffen worden gecontroleerd. De kans op een ernstig ongeval, waarbij een bloedtransfusie nodig is, is erg klein. Het heeft absoluut geen zin om bloed of bloedderivaten mee te nemen op reis (bloed moet worden bewaard op 4°C, en de bewaartijd bedraagt slechts enkele weken).
Een minimumvoorzorg is het bekend zijn van de bloedgroep van alle medereizigers (bloedgroepkaartje op zak).
Een goede reisverzekering garandeert ook een snel transport van de benodigde middelen, of zelfs van de patiënt.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram