Robot prostaatchirurgie gelanceerd

Laatst bijgewerkt: maart 2003

nieuws Chirurgen van een Londons ziekenhuis zijn begonnen met het gebruik van een robot om delicate prostaatoperaties uit te voeren. Het team van het St. Mary’s Hospital, onder leiding van dokter Anup Patel opereerde onlangs een 61-jarige patiënt. De operatie was een succes en de gebruikte sleutelgatmethode betekent dat hij alleen kleine litteken in zijn onderbuik heeft.

De chirurgen gebruikten voor de operatie het ‘da Vinci’ systeem. Dat heeft drie robotarmen, die via joysticks op afstand door de chirurg worden bestuurd. De armen worden in het lichaam ingebracht door een opening van een millimeter breed. De chirurg krijgt een driedimensionaal beeld van het gebeuren omdat een van de armen twee kleine cameraatjes heeft.

Sleutelgatoperaties vereisen een immense vaardigheid van de chirurg vanwege de manier waarop de instrumenten zijn gepositioneerd teneinde ze door het kleine gat in de huid te krijgen. Een van de voordelen van het systeem is dat het de bewegingen van de chirurg ‘vertaalt’ naar zeer stabiele, nauwkeurige bewegingen aan het andere einde.

Precieze hand
Precisie is van vitaal belang bij prostaatoperaties omdat de klier vlakbij de zenuwen ligt die de blaas en de sexfunctie aanstuurt. Ieder foutje kan impotentie, incontinentie of beiden beteken voor de patiënt. De robot elimineert het natuurlijke trillen dat zelfs bij de stabielste chirurg optreedt en hij is tot op een tiende van een millimeter nauwkeurig.

Prostaatkanker en andere prostaatproblemen komen steeds vaker voor hetgeen operaties noodzakelijk maakt, maar artsen en patiënten zijn vaak terughoudend in dezen, vanwege de risico’s. Dhr Reed was enthousiast over zijn “proefkonijnschap”. Tegenover the Times verkaarde hij: “Het hele team leverde geweldig werk af. Ik twijfelde geen moment toen men zei hoe de operatie zou worden uitgevoerd”.

Robotondersteunende chirurgie wordt over de hele wereld door steeds meer chirurgen geaccepteerd. St Mary’s test het da Vince systeem al in hartoperaties en andere centra overwegen het in operaties aan de rug. In beide soorten is precisie een van de sleutels tot succes.

zie ook artikel : Prostaatklachten: deel 1. Aandoeningen van de prostaatverschenen op : 27/08/2001 , bijgewerkt op 11/03/2003


pub