ad

Uur waterpijp is gelijk aan 100 sigaretten

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Waterpijp roken wordt steeds populairder bij jongeren, maar de schadelijke gevolgen ervan worden zwaar onderschat. Een uur lang rook inhaleren via een waterpijp staat namelijk gelijk aan 100 sigaretten roken, aldus de Nationale Coalitie tegen tabak.
Jongeren die de waterpijp hanteren, verkeren in de veronderstelling dat het de minst schadelijke vorm van tabaksgebruik is. Liefst 23 procent van de scholieren is daarvan overtuigd. Sommige jongeren denken zelfs dat er in een waterpijp geen tabak zit en dat er niet-verslavende fruitextracten inzitten. De ondervraagde scholieren menen ook dat er geen nicotine in een waterpijp zit en dat de stof door het water wordt gefilterd.
Niets is minder waar, zegt de Nationale Coalitie tegen Tabak. Het water houdt wel de nicotine gedeeltelijk tegen, maar niet de teer en het gevaarlijke koolmonoxide.

Bij het roken van een waterpijp wordt de rook door een waterreservoir geleid en via een lange slang opgezogen. Bij een waterpijp moet je ook sterk inhaleren en bereikt de tabaksrook dus dieper de longen. Bovendien bestaat het risico dat besmettelijke ziektes worden overgedragen bij het doorgeven van het mondstuk.
ad


pub