Dikke kinderen meer kans op astma

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Overgewicht bij kinderen verhoogt het risico op astma. Echter, wanneer een kind op jonge leeftijd overgewicht vertoont maar daarna een normaal gewicht ontwikkelt, dan normaliseert de kans op astma. Dit blijkt uit een groot Nederlands onderzoek, de PIAMA studie (Preventie en Incidentie van Astma en Mijt Allergie studie), bij meer dan 1000 kinderen van 0 tot 8 jaar.

Gedurende deze jaren zijn gegevens verzameld over astmasymptomen in combinatie met lengte en gewicht van de kinderen. Hiernaast zijn allergie- en longtesten uitgevoerd bij de kinderen op 8-jarige leeftijd.
Kinderen die overgewicht hadden op de leeftijd van 6-7 jaar, bleken op 8-jarige leeftijd een grotere kans te hebben om last te hebben van benauwdheid en verhoogde gevoeligheid van de longen (bronchiale hyperreactiviteit). Dit is een duidelijk kenmerk van astma. Kinderen die overgewicht hadden op jonge leeftijd, maar een normaal gewicht ontwikkeld hadden toen ze 6-7 jaar waren, hadden geen verhoogd risico meer op deze astmasymptomen. Dit betekent dat afvallen bij kinderen met overgewicht de astmasymptomen mogelijk in positieve zin zou kunnen beïnvloeden. Nader onderzoek zal dit in de praktijk nog moeten uitwijzen.


pub