Wat ruist er in het struikgewas?

Laatst bijgewerkt: oktober 2015
In dit artikel
Wat ruist er in het struikgewas?

dossier Wie in de bossen, graslanden of duinen wandelt, loopt kans op een tekenbeet. Aangezien deze spinachtige een gevaarlijke ziekte (ziekte van Lyme) kan overbrengen, is het belangrijk om de teek snel te verwijderen.
Meer info in dit dossier!

teek-blad-170_400_05.jpg
Een tekenbeet is een kleine huidwonde veroorzaakt door een teek. Een teek is een heel kleine spinachtige parasiet die leeft in bossen, graslanden, struiken en duinen. Om zich voort te planten, heeft een teek bloed nodig. Een teek kan niet springen of vliegen, hij wacht op planten of gras. Als een dier of een mens voorbijkomt, laat de teek zich vallen en hecht zich met de monddelen vast aan de huid van zijn slachtoffer. Daarna zuigt hij zich gedurende meerdere uren tot dagen vol met bloed. Teken kunnen verschillende ziektes overbrengen. Eén ervan is de ziekte van Lyme. Hoe langer de teek op de huid blijft zitten, hoe groter het infectierisico. Daarom moet een teek zo snel mogelijk worden verwijderd, liefst binnen de 24 uur.

help_05_002-250.jpg

Een tekenbeet is niet pijnlijk en wordt vaak niet opgemerkt in het begin. Na enkele uren kan de beet beginnen jeuken. Volgezogen met bloed is een teek ongeveer even groot als een erwt en kan je hem gemakkelijk zien. Bij mensen zit een teek bij voorkeur op het hoofd, de nek, de oksels, de knieholten, de liesstreek en de enkels. In principe kan een teek voorkomen op iedere plaats van het lichaam.

help_05_003-250.jpg

help_05_004-250.jpg

Verwijder de teek zo snel mogelijk!

• Gebruik een speciale tekentang of een fijn pincet. Verwijder de teek niet met je vingers en duim.
• Neem de teek vast met een tekentang of met een fijn pincet, zo kort mogelijk bij de huid van het slachtoffer. Knijp niet op het lichaam van de teek. Verwijder de teek met een rechte beweging. Probeer de teek in zijn geheel te verwijderen en geen delen in de huid achter te laten. Resten van de monddelen kunnen immers aanhoudende jeuk en infectie veroorzaken.
• Gebruik geen alcohol, ontsmettingsmiddel of andere producten om de teek te verdoven. Bewerk de teek evenmin met een brandende sigaret of lucifer. Dit verhoogt immers de kans op infectie.
• Noteer de plaats op het lichaam waar en de datum waarop de teek gebeten heeft.
• Adviseer het slachtoffer om een arts te raadplegen als er in de eerste weken na de beet een abnormale huidverandering optreedt.

Verwijs het slachtoffer door naar een arts of ziekenhuis:
• bij het optreden van een abnormale huidverandering.
• bij aanwezigheid van andere ziektetekens (bijv. koorts, gewrichtspijn).


Teken die besmet zijn met een bepaalde microbe (Borrelia Burgdorferi) kunnen deze overdragen op de mens bij het zuigen van bloed. Deze aandoening noemt men de ziekte van Lyme (borreliosis). Niet alle teken zijn besmet met deze microbe en een besmette teek draagt de microbe niet bij elke beet over op de mens.

In andere regio’s van de wereld kan een teek besmet zijn met andere micro-organismen. Die kunnen soms andere gevaarlijke ziektes veroorzaken. De eerste symptomen treden meestal op als de reiziger al terug thuis is. Bij reizen informeer je best naar de mogelijke risico’s in het gebied van bestemming.

Volgende symptomen zijn merkbaar :

• 3 dagen tot 3 weken na de tekenbeet (eerste stadium):
- rode ring die zich uitbreidt op de plaats van de beet
- in het midden een blekere vlek
- ook huidletsels elders op het lichaam

• weken tot maanden na de tekenbeet (tweede stadium):
- griepachtige symptomen
- ernstige vermoeidheid
- hersenvliesontsteking
- aangezichtsverlamming
- gewrichts- en spierpijnen
- hartklachten

• maanden tot jaren na de tekenbeet (derde stadium):
- chronische gewrichtsaandoeningen
- chronische zenuwsymptomen
- chronische huidaandoeningen

De symptomen van de ziekte van Lyme evolueren in de tijd.

Wanneer deze symptomen optreden, moet je altijd een arts raadplegen. De ziekte van Lyme is in elk stadium behandelbaar.

zie ook artikel : Teken en de Ziekte van Lyme in België

Meer weten over eerste hulp? Dit kan! Volg een gratis eerste hulp cursus van Rode Kruis-Vlaanderen bij jou in de buurt. Neem hier eens een kijkje!


bron: Nubel.be


verschenen op : 11/06/2009 , bijgewerkt op 28/10/2015
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt