Inspanningsastma: Welke sporten kiezen?

123m-lopen-sport-m-11-9.jpg

nieuws Inspanningsastma is een bijzondere vorm van astma die optreedt tijdens het uitvoeren van behoorlijk intensieve inspanningen. Meestal treedt inspanningsastma op bij mensen die ook los van elke inspanning astma hebben, maar dat is niet altijd het geval. Inspanningsastma kan namelijk ook geïsoleerd voorkomen.
Inspanningsastma manifesteert zich meestal tijdens de eerste schooljaren. Het is belangrijk dat inspanningsastma tijdig wordt herkend en goed wordt behandeld om latere complicaties te voorkomen én om te vermijden dat het kind conditioneel in een sukkelstraatje terecht komt.
De symptomen zijn: kortademigheid, piepende adem en hoestbuien vlak na een inspanning. Ook kan pijn op de borst voorkomen. De klachten zijn meestal na een minuut of tien op zijn ergst en worden daarna minder. Binnen een uur zijn de klachten meestal weer verdwenen. Dezelfde symptomen kunnen optreden bij een flinke verkoudheid. Maar dat duurt slechts een paar dagen. Als de moeilijkheden met ademhalen steeds terugkomen, is dat niet normaal. Zeker niet als het hijgen veel langer aanhoudt dan bij anderen die dezelfde training afwerken en als het overgaat in ‘piepen’.
Inspanningsastma komt voornamelijk voor bij inspanningen in koude en droge omstandigheden. In warme en vochtige omstandigheden is de kans op een aanval kleiner.
Sommige sporten zijn dan ook beter geschikt dan andere voor kinderen en volwassenen die last hebben van inspanningsastma.

Aanbevolen sporten:
• Zwemmen (en andere watersporten): omdat de ademhaling beter kan afgestemd worden op de arm- en beenbeweging, wordt schoolslag aangeraden;
• Wandelen;
• Turnen;
• Balsporten waarbij de inspanning niet continu is, waarbij dus regelmatig even gerust kan worden en waarbij kortdurende intervalinspanningen worden geleverd, zoals bij volleybal, kaatsen, korfbal, tennis en badminton;
• Fietsen.

Minder geschikte sporten:
-sporten in koud en/of zeer droog weer (zoals schaatsen, skiën en langlaufen) zijn minder aangewezen;
-duiken met perslucht, sporten boven 2000 meter (alpinisme, valschermspringen, ballonvaren, deltavliegen, …) zijn af te raden;
-Relatief hevige inspanningen van 5 tot 10 minuten geven meer aanleiding tot inspanningsastma dan zeer korte, zeer hevige inspanningen (zoals bij de meeste teamsporten, sprinten, hoogspringen, enz.) en dan zeer lange, matige inspanningen;
-Sporten in stofferige en slecht verluchte lokalen (turnzalen!).


Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram