Zelf uw maximale hartslag berekenen

Laatst bijgewerkt: juni 2009

nieuws Om te weten of een bepaalde hartslag bij een gegeven inspanning hoog of laag is, kan u in een sportlaboratorium een test afleggen waarbij de inspanning gradueel tot het maximum opgedreven wordt. Indien u op basis van de hartslag wenst te trainen, vraagt u het best om sportspecifiek getest te worden. Een fietser legt dus best een test af op de fiets, een loper op de loopband. Een voetballer kan de inspanningstest het best op een loopband afleggen. Voetbal is immers een ‘loopsport’.

Met de gegevens uit zulke inspanningstest kan de arts de optimale trainings¬intensiteiten bepalen en uitdrukken in hartfrequentiezones zodat er zeer gericht op bv. uithouding getraind kan worden.
Een andere mogelijkheid is om te trainen op basis van de individueel vastgestelde maximale hartslag (HFmax). Komt u boven die maximale hartslag dan traint u niet langer aeroob (dus op uithouding), maar anaeroob (dus op weerstand). Met een hartslagmeter kan u gemakkelijk uw hartslag opvolgen.
Om uw maximale hartslag bij benadering te bepalen trekt u uw leeftijd af van het cijfer 220. Het aldus bekomen getal is uw maximale hartslag.
HF max = 220 - leeftijd (mogelijke afwijking 10 slagen/ minuut)

Dit is slechts een benaderende waarde. Veiliger en betrouwbaarder is om de maximale hartslag te bepalen tijdens een korte test bij de arts.

zie ook artikel : Trainen op basis van hartslagverschenen op : 30/11/2010


pub