ad

Kan je hoge bloeddruk (hypertensie) voorkomen?

Laatst bijgewerkt: oktober 2019

nieuws De bloeddruk is normaal als de bovendruk lager is dan 140 mm Hg (14 cm Hg) en de onderdruk lager dan 90 mm Hg (9 cm Hg). Voor personen met bepaalde ziekten zoals suikerziekte of ernstig nierlijden liggen de grenzen van normale bloeddruk lager.
Tal van factoren spelen mee bij het ontstaan van een hoge bloeddruk. Sommige van die factoren kan u niet beïnvloeden, zoals erfelijkheid, leeftijd (de kans op hypertensie neemt toe met de leeftijd), geslacht (hypertensie treft vooral mannen boven de 60 jaar. Vrouwen worden vaak na de menopauze door hypertensie getroffen), afkomst (mensen met een donkere huidskleur lijden meer frekwent aan hypertensie).

Maar sommige factoren zijn wel te beïnvloeden.
1. Afslanken bij overgewicht heeft vaak hetzelfde effect als het nemen van een bloeddrukverlagend geneesmiddel.
2. Men moet de consumptie van suikers en vetten verminderen, meer groenten en fruit eten, op regelmatige tijdstippen eten, veel water drinken.
2. Alcoholgebruik minderen: een absoluut maximum van 1 tot 2 glazen alcohol per dag respecteren, en bepaalde dagen geen alcohol gebruiken.
3. Regelmatig aan lichaamsbeweging doen (wandelen, fietsen, joggen...) heeft een zeer gunstige uitwerking (minstens 30 minuten/dag). Men moet geleidelijk aan beginnen sporten en bij eventuele symptomen een arts raadplegen.
4. Het zoutgebruik verminderen: niet meer dan 5g/dag. Probeer het zoutgebruik bij de bereiding van gerechten te vermijden en probeer zoutarme producten te eten.
5. Stoppen met roken.
Een behandeling van hoge bloeddruk zal dan ook altijd starten met raadgevingen om uw levenswijze aan te passen. Pas als dat niet helpt, zal de arts een behandeling met geneesmiddelen voorschrijven. De bloeddruk moet onder de 140/90 mm gehouden worden bij alle patiënten (of zelfs nog lager in het geval van diabetes of nieraantasting). De enige manier om een blijvende vermindering van de bloeddruk te bekomen, bestaat er in de behandeling goed en regelmatig op te volgen.
ad


pub